Autoritatile din domeniul sanitar trag un semnal de alarma cu privire la nasterile premature. In ultimul an, a crescut numarul total de nasteri in Romania, dar si numarul bebelusilor nascuti inainte de termen.
In acest context, este nevoie urgenta sa se doteze maternitatile cu echipamente speciale, astfel incat medicii sa poata ingriji corespunzator prematurii. Situatia este ingrijoratoare cu atat mai mult cu cat in unele orase mici din tara nu mai exista deloc maternitati, iar in altele exista, dar nu dispun de incubatoare si echipamente dedicate ingrijirii bebelusilor care vin pe lume mai devreme decat este termenul.
Bebelus nascut la 22 de saptamani
Anul trecut, numarul copiilor nascuti prematur s-a dublat, spun autoritatile. Medicii au cerut investigatii in maternitati si programe care sa asigure accesul tuturor mamelor la spitale. Recordul pentru bebelusul nascut cel mai devreme in ultimul an a fost la 22 de saptamani de sarcina, adica putin dupa jumatatea perioadei normale de gestatie, care este de 40 de saptamani. Un astfel de nou-nascut poate avea nevoie si de 7 luni de ingrijire speciala, in incubator.
Asociatia Prematurilor din Romania a transmis ca in Bucuresti a fost inregistrat cel mai mare numar de nasteri premature in ultimul an.
”Ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru autoritati si cred ca ar trebui sa se gandeasca la niste masuri sociale sau niste programe destinate atat autoritatilor dar si sustinerii maternitatilor”, a declarat Diana Gamulescu, fondator Asociatia Prematurilor.
Cauzele nasterilor premature sunt multiple, iar riscul creste cu atat mai mult cu cat nu toate gravidele au acces la servicii medicale prenatale si la informatii in timpul sarcinii. Unele femei ajung la spital pentru prima data atunci cand nasc, iar de multe ori se poate intampla ca nasterea sa fie inainte de termen, din cauza unor afectiuni care nu au fost depistate la timp.
Sarcina dureaza, in mod normal, in jur de 40 de saptamani. Orice nastere dupa 36 de saptamani este considerata la termen, in timp ce nasterile care au loc inainte de 36 de saptamani de sarcina sunt considerate premature.