Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind stabilirea salariului minim european, transmite Administratia prezidentiala. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va creste cu 9,45%, la 4.050 lei brut, cu mentiunea masurii de impozitare a sumei de 300 lei.
„Am stabilit, azi, in Comitetul National Tripartit ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intram astfel, pe traseul salariului minim european! Respectam directiva europeana care arata ca aceasta valoare trebuie sa se incadreze intre 47 si 52 la suta din salariul minim european (Romania va fi la 47%).
De asemenea, am cazut de acord sa mentinem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea si responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind #calea sigura pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariatii din Romania”, a anuntat premierul Marcel Ciolacu.
In prezent, salariul minim brut este de 3.700 lei. Daca va creste la 4.050 de lei incepand de la 1 ianuarie 2025, atunci Romania va ajunge la 47% din salariul minim european, conform surselor HotNews.ro.
Cum se va calcula salariul minim european
Salariul minim european va fi calculat dupa indicatori clari:
- puterea de cumparare a salariului minim;
- nivel general al salariilor;
- rata de crestere a salariilor;
- productivitatea muncii la nivel national.
Proiectul de lege privind salariul minim european, initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, promulgat azi, are ca scop asigurarea unui trai decent pentru toti lucratorii din Romania si reducerea inegalitatilor salariale.
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, impreuna cu partenerii sociali - sindicate si patronate - a creat un mecanism de stabilire a salariului minim care sa tina cont de puterea de cumparare a populatiei, de salariul mediu si de productivitatea muncii, oferind astfel o crestere reala si sustenabila a veniturilor pentru lucratorii romani. Legea garanteaza ca salariile mici vor creste dupa indicatori economici clari, incurajeaza negocierile colective intre angajatori si sindicate, consolidand dialogul social.
„Odata cu adoptarea acestei legi vom avea o mai buna protectie a lucratorilor din Romania. Cresterea salariilor este un pas inainte pentru locuri de munca mai bine platite dar si pentru o mai mare stabilitate economica si sociala. Prin aplicarea acestei legi urmarim reducerea saraciei in munca si protejarea puterii de cumparare. Este un angajament pe care ni l-am asumat sa nu lasam pe nimeni in urma si sa imbunatatim conditiile de munca si de viata”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, potrivit comunicatului de presa oficial emis de Ministerul Muncii.
- Surse: hotnews.ro, mmuncii.ro
- Foto: Freepik