Femeile insarcinate sunt foarte grav afectate de mutatia delta a coronavirusului. In Spania este deja alerta si se solicita vaccinarea de urgenta a gravidelor, dupa ce cateva au murit dupa ce au fost infectate cu noua tulpina, iar cifrele oficiale arata o crestere a numarului de internari din aceasta categorie la Terapie Intensiva.
Trei femei insarcinate au murit in spania din cauza coronavirusului, in ultima luna; tragediile s-au petrecut in Barcelona, Malaga si Murcia. Totodata, cum tot mai multe gravide ajung la Terapie Intensiva dupa infectarea cu varianta Delta a SARS-CoV-2,au aparut temeri ca cifrele reale ar putea fi mai mari decat cele raportate oficial.
Riscuri uriase pentru gravide in valul 4 al pandemiei
Studiile din ultima vreme au aratat ca femeile insarcinate au un risc de complicatii cu 50% mai mare dupa infectarea cu SARS-CoV-2, iar medicii ginecologi au inceput sa solicite tot mai intens vaccinarea de urgenta a acestei categorii de paciente.
"Au existat decese fetale in Madrid si Mallorca si numeroase urgente din cauza inrautatirii starii viitoarelor mame", a declarat Martinez Perez, de la spitalul Puerta de Hierro din Madrid si cercetător la ObsCovid, registru pentru lucratorii din maternitate care asista paciente suspectati sau confirmate cu COVID-19.
Cand ar trebui sa se vaccineze gravidele impotriva Covid-19
Potrivit medicilor din Spania, mesajul transmis de autoritati cu privire la vaccinarea femeilor insarcinate impotriva COVID-19 nu a fost suficient de clar. Ultima forma actualizata in acest sens a documentului privind campania de vaccinare din Spania recomanda gravidelor sa se imunizeze pentru a se proteja atat pe ele, cat si pe feți. Conform documentului, femeile insarcinate se vaccineaza "in functie de grupul prioritar din care fac parte".
Dr. Guillermo Antinolo atrage, insa, atentia, ca informatiile sunt fragmentate si adesea contradictorii:
"La inceputul anului nu existau dovezi stiintifice concludente, mai ales ca femeile insarcinate nu au participat la studiile de vaccinare. Dar au inceput sa existe inca din al doilea trimestru si era clar ca erau in siguranta.
Trimestrul al II-lea, cel ma riscant
Conform medicilor din Spania, cel mai riscant trimestru pentru femeile insarcinate si nevaccinate este cel de-al II-lea.
"Este crucial ca acestea sa fie complet vaccinate cand sunt la 28 de saptamni"
Unul dintre riscurile majore pentru gravidele nevaccinate este preeclampsia declansata de coronavirus, o tulburare grava care conduce la cresterea tensiunii arteriale si dezvoltarea mai multor probleme hepatice si renale.