Medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat ca numarul infectarilor cu coronavirus va creste odata cu debutul noului an scolar, deoarece activitatile didactice presupun numeroase interactiuni.
"Treaba e foarte complexa si nu cred ca o sa ne asteptam la un mare succes de la inceput, dar trebuie sa luam lucrurile cu calm, sa fim rabdatori. Eu sunt convins ca numarul de cazuri va creste, cred ca toata lumea e de acord. Nu e niciun argument ca sa scada. Evident ca activitatea scolara e una complexa, presupune multe interactiuni. Important e sa le tinem sub control si sa gasim in cadrul familiilor intelegere, ca sa nu se transmita eventual infectia de la copil la persoane din familie care au boli cronice", a declarat, pentru TVR 1, Alexandru Rafila.
Profesorul Alexandru Rafila a atras atentia ca trebuie luate in considerare mai multe aspecte care pot aparea pe parcursul anului scolar. De exemplu, daca apar cazuri de coronavirus, iar scoala trebuie inchisa, iar parintii trebuie sa gaseasca solutii pentru a putea avea grija de copilul bolnav.
"Astea sunt probleme pe care si le pune toata lumea. Nu se discuta despre ele decat marginal”, a explicat medicul. Comunicarea dintre parinti si copii este deosebit de importanta, mai ales in aceasta perioada.
"Nu cred ca o sa e asteptam la un mare succes de la inceput, dar trebuie sa luam lucrurile cu calm, sa fim rabdatori"."In primul rand, ei (parintii - n.r.) ar trebui sa vada conditiile pe care le ofera scoala. Eu am facut aceasta sugestie in care scolile, programat, nu in acelasi timp, dar ar putea sa invite parintii sa vada cum sunt organizate, care va fi circuitul copilului, pe unde intra, pe unde iese, cum e clasa organizata si asa mai departe. Sigur, in conditii de siguranta, cat sa nu favorizeze transmiterea bolii. Asta nu inseamna ca parintii nu trebuie informati. Cred ca cel mai importat lucru care da incredere parintilor e sa fie informati, iar informatia trebuie facuta si acum, inainte de inceperea scolii, si, bineinteles, cand incepe scoala.
Ei trebuie sa stie ce se intampla cand un copil din clasa e diagnosticat pozitiv ce se intampla cu colegii. De exemplu, un copil are COVID si a doua zi se decide ca acea clasa se inchide 14 zile. Ei bine, parintii trebuie sa se pregateasca, sa lase copiii sub supraveghere daca sunt mici. Asta nu e chiar asa simplu. Astea sunt probleme pe care si le pune toata lumea. Nu se discuta despre ele decat marginal si se discuta mai mult de faptul ca unii vor online, altii prezenta fizica", a declarat Alexandru Rafila la TVR 1.
Sursa: romaniatv.net