Alocatiile pentru copii, platite inainte de inceperea scolii! Banii vor fi virati vineri, 6 septembrie

/ / Modificat: 2024-09-06
Alocatiile pentru copii, platite inainte de inceperea scolii! Banii vor fi virati vineri, 6 septembrie

Alocatiile pentru copiii vor fi virate vineri, 6 septembrie, ca sprijin pentru parinti la inceputul noului an scolar, anunta Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala. Tot vineri vor intra si toate indemnizatiile de crestere a copilului, plus stimulentele de insertie.

Alocatiile pentru copii vor fi virate vineri, 6 septembrie, inainte de inceperea scolii

Agentiile teritoriale din subordinea ANPIS vor alimenta conturile vineri, 6 septembrie, inainte de inceperea anului scolar. La nivel national sunt inregistrati:

  • 3.484.686 de beneficiari de alocatie de stat pentru copii;
  • 159.601 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului;
  • 83.943 de beneficiari de stimulent de insertie pentru cresterea copilului;
  • 4.514 de beneficiari indemnizatie de acomodare si sprijin adoptie.

Alocatia de stat are o valoare de 292 de lei, pentru copiii peste 2 ani. Cei pana la doi ani sau cei cu dizabilitati primesc 719 lei.

Cat este indemnizatia pentru cresterea copilului in 2024

Potrivit cariera.ejobs.ro, indemnizatia pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Aceasta nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata. Primul interval luat in calcul este luna nasterii copilului. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive, insa trebuie sa fie cumulate in ultimii doi ani inainte de data nasterii copilului.

In martie 2024, valoarea indemnizatiei minime de crestere a copilului a fost majorata. Aceasta se calculeaza in functie de un indicator macroeconomic numit ISR (indicator social de referinta). La fiecare 1 martie, acesta se schimba in functie de rata medie a inflatiei din anul anterior. Rata inflatiei in anul 2023, a fost de 10,4%, potrivit Institutului National de Statistica.

Astfel, in 2024, valoarea indemnizatiei de crestere copil nu poate fi mai mica de 1.651 de lei (majorata de la 1.496 de lei) si nici mai mare 8.500 de lei, indiferent de venituri.

Cat este stimulentul de insertie pentru cresterea copilului

Valoarea stimulentului de insertie pentru persoanele care se intorc la serviciu inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni este de 1.500 lei, iar valoarea stimulentului de insertie pentru cei care se intorc la job dupa ce copilul implineste 6 luni va fi de 650 de lei, conform Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, conform cariera.ejobs.ro.

Stimulentul de 1.500 lei se acorda pentru:

  • Parintii care se intorc la munca inainte de varsta de 6 luni a copilului, respectiv 1 an in cazul celui cu dizabilitati. Primesc 1.500 lei pana cand copilul implineste 2, respectiv 3 ani (cel cu dizabilitati).
  • Parintii care nu intra in concediul de crestere a copilului si se intorc la munca dupa terminarea concediului de maternitate (cele 42 de zile obligatorii) sau a celui paternal (60 de zile). Suma se acorda pana cand copilul implineste 2, respectiv 3 ani (cel cu dizabilitati). Dupa ce copilul implineste aceasta varsta, parintele va lua stimulent de insertie de 650 de lei/luna, pana cand copilul implineste 3, respectiv 4 ani (cel cu dizabilitati).

Stimulentul de 650 de lei se acorda pentru:

  • Parintii care se intorc la munca dupa ce copilul implineste 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Suma se acorda pana cand copilul implineste varsta de 3, respectiv 4 ani (cel cu dizabilitati).

Surse: edupedu.ro, cariera.ejobs.ro
Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatii copii Indemnizatie crestere copil Stimulent de insertie

Articole recomandate

Citeste si despre