Felul in care ar putea evolua in Romania situatia cazurilor de COVID-19 dupa inceperea anului scolar 2020-2021 este o intrebare aflata pe buzele tuturor in aceste zile. Parinti, profesori, medici, oficiali, toata lumea se gandeste cum vor putea fi protejati cat mai bine copiii, dar si profesorii atat la scoala, cat si pe drum. Vor fi sau nu vor fi suficiente masurile impuse de Ministerul Sanatatii in scoli? Iata ce s-a intamplat in tarile care au dat unda verde redeschiderii scolilor inaintea Romaniei.
In majoritatea statelor care au redeschis sau urmeaza sa redeschida scolile dupa vacanta de vara masca de protectie este obligatorie la cursuri, iar distanta fizica recomandata este de cel putin un metru. Totusi, in tari in care s-au reluat deja cursurile fata in fata s-a observat o crestere a numarului de cazuri, iar aparitia de infectari cu coronavirus in scoli ridica semne de intrebare legate de nivelul real de risc.
Sute de elevi carantinati in Germania
Germania a redeschis scolile inca din luna iulie, iar dupa doua saptamani peste 40 de unitati de invatamant din cele 825 din Berlin au raportat cazuri de coronavirus printre elevi si profesori, potivit Berliner Zeitung. Pe lista se aflau atat scoli publice, cat si private. 37 de unitati au plasat in carantina elevi si profesori, dar chiar si asa autoritatile nu au considerat ca scolile sunt un punct fierbinte si au concluzionat ca, de regula, "infectiile ajung in scoala din afara".
In Germania nu exista o politica unitara, nationala, pentru desfasurarea cursurilor in vreme de pandemie. Autoritatile fiecarui land in parte sunt responsabile cu identificarea si aplicarea masurilor. Totusi, ca linii comune s-au stabilit purtarea obligatorie a mastii de protectie, distantarea fizica la cel putin 1,5 m, respectarea normelor de igiena, organizarea de grupuri fixe de studiu, cu profesori desemnati, pentru evitarea aglomerarii in clase si pentru a facilita izolarea, limitarea focarelor si intreruperea lantului de infectare.
Explozie a numarului de cazuri printre copii, in SUA
In Statele Unite o parte dintre scoli si-au redeschis portile pentru copii inca de la jumatatea lunii iulie, cu reguli precum distantarea bancilor la 1,8 m, monitorizarea temperaturii elevilor si posibilitatea ca elevii sa poata manca impreuna doar in grupuri mici. Rezultatul? Statistici dezastruoase: s-a inregistrat o crestere cu 90% a numarului de cazuri de COVID-19 la copii, potrivit unei analize a Academiei Americane de Pediatrie si a Asociatiei Spitalelor de copii, citata de CNN. Focare de coronavirus au fost identificate in Florida, Georgia si Missisippi la doar cateva zile dupa reluarea cursurilor.
Foarte cunoscut a devenit cazul unui liceu din Georgia in care, potrivit unei fotografii publicate pe Twitter de un elev, foarte putini respectau vreo regula de prevenire a imbolnavirii.
Ulterior, 6 elevi si 3 profesori au fost testati pozitiv, iar in cateva zile numarul cazurilor de coronavirus urcase deja la 35. Mii de elevi si profesori au intrat in carantina dupa raportarea de cazuri de COVID-19 in scoli din Alabama, Georgia, Indiana, Missisippi si Oklahoma.
In Statele Unite, pana pe 20 august s-au inregistrat, de la inceputul pandemiei, peste 430.000 de cazuri de COVID-19 la copii. Peste 74.000 de cazuri au aparut in intervalul 6 august -20 august, arata raportul realizat de autoritatile americane, adica o crestere de aproximativ 21% in 14 zile.
Franta insaspreste masurile in scoli
Franta a inregistrat si ea un salt al numarului de cazuri in ultima perioada, ajungand la cele mai ridicate cifre de la ridicarea restrictiilor, in mai. Drept urmare, autoritatile, care initial au stabilit masuri relativ relaxate in scoli, au revizuit regulile. La reluarea cursurilor, la 1 septembrie, purtarea mastii sanitare va fi obligatorie pentru toti elevii cu varsta peste 11 ani.
Initial masca ar fi trebuit sa fie obligatorie doar in zonele in care se creau aglomerari de elevi, a anuntat ministrul Educatiei, Jean-Michel Blanquer:
Folosirea mastii va fi obligatorie in scoli, nu doar acolo unde nu se putea realiza distantarea. In spatiile deschise, va fi o decizie luata la nivel local legata de obligativitatea purtarii mastilor.
Profesorii vor fi, de asemenea, obligati sa poarte masca, dar vor avea optiunea sa renunte la ea, daca intre ei si elevi exista o distanta de 2 metri.
Masuri severe in Asia
In Coreea de Nord scolile se vor redeschide pe 1 septembrie, iar pe langa masurile de prevenire decise de autoritati, s-a stabilit si o regula greu de imaginat: elevii care prezinta simptome de COVID-19 ar putea fi obligati sa ramana in scoala si vor ramane sub supravegherea profesorilor, urmand sa continue cursurile. Potrivit Daily Star, scolile vor fi inchise doar daca peste 7% dintre elevi prezinta temperaturi peste 37,5 grade; in caz contrar, elevii vor continua sa invete izolati, departe de parinti.
In China, tara de origine a noului coronavirus, scolile s-au redeschis in primavara, dupa scaderea cazurilor, insa in iunie au fost inchise din nou, cu titlu de preventie. Informatiile despre o eventuala legatura a inmultirii imbolnavirilor cu reluarea cursurilor sunt inexistente dintr-o tara despre care se spune ca ar fi ascuns, de fapt, date despre realitatea infectarilor cu SARS-CoV-2.
Coreea de Sud tocmai a dispus inchiderea tuturor scolilor si gradinitelor din Seul, dupa o "explozie" a numarului de cazuri, 200 dintre ele fiind inregistrate la profesori si elevi. Cursurile s-au mutat in mediul online, autoritatile dorind sa evite agravarea situatiei.
Cum va incepe scoala in Romania
Anul scolar 2020-2021 incepe pe 14 septembrie in Romania, iar elevii se vor prezenta la cursuri cu o declaratie pe propria raspundere semnata de parinti, cum ca nu au avut simptome de COVID-19 sau nu au fost infectati in ultimele 14 zile, si cu masca de protectie ce va fi purtata obligatoriu in toate spatiile inchise din unitatile de invatamant.
Toti elevii vor incepe cursurile, in principiu, conform scenariului verde, fata in fata, spune ministrul Educatiei, Monica Anisie. Ulterior, in functie de evolutia numarului de cazuri de COVID-19, s-ar putea trece la scenariul galben - elevii din invatamantul primar si cei de clasa a VIII-a si a XII-a la scoala, restul invata online, prin rotatie - sau la scenariul rosu - activitatea scolilor va fi suspendata si toate cursurile se vor desfasura online.