Ancheta - Copiii si social media. Ce retele si ce riscuri

/ / Modificat: 2024-02-06
Ancheta - Copiii si social media. Ce retele si ce riscuri

Vizionarea de continut video si jocurile sunt principalele activitati ale copiilor pe internet. Vizionarea de continut video are incidenta maxima la copiii cu varsta sub 5 ani

Salvati Copiii marcheaza Ziua Sigurantei pe Internet 2024 prin actiuni menite sa combata abuzurile online

Intervalul de varsta in care utilizarea retelelor sociale devine semnificativa este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre parintii cu copii de aceasta varsta afirma ca fiul / fiica lor utilizeaza TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook si 17% Snapchat.

Vizionarea de continut video are incidenta maxima la copiii cu varsta sub 5 ani, de aproximativ 80% si scade spre 50% in cazul adolescentilor.

34% dintre adolescentii de 16 – 17 ani sunt online intre 4-6 ore pe zi si 14% depasesc 6 ore pe zi;

Doi din cinci copii spun ca au fost jigniti sau au primit mesaje suparatoare pe internet, in crestere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021, arata cel mai recent studiu realizat in randul copiilor.

Vizionarea de continut video si jocurile sunt principalele activitati indicate de parinti, intrebati ce face fiul / fiica pe internet, cu mentiune ca vizionarea de continut video are incidenta maxima la copiii cu varsta sub 5 ani, de aproximativ 80% si scade spre 50% in cazul adolescentilor. Utilizarea retelelor de socializare creste semnificativ odata cu varsta, cu un accent deosebit pentru Instagram si Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenti, urmate de TikTok (70%). Conform datelor din cel mai recent sondaj derulat de Organizatia Salvati Copiii in randul parintilor in luna ianuarie 2024, adolescentii de 16-17 ani petrec o perioada considerabila de timp navigand pe internet, cu 34% dintre ei fiind online intre 4-6 ore pe zi si 14% depasind 6 ore pe zi. 

Un procent semnificativ de parinti (75%) declara ca cea mai mare ingrijorare a lor legata de utilizarea internetului de catre copii este expunerea acestora la continut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca acestia sa fie contactati online de persoane pe care nu le cunosc in viata reala (70%). In plus, 59% dintre parinti se tem ca copiii lor ar putea fi victime ale infractiunilor pe internet. Aceste cifre arata o constientizare crescuta a riscurilor online si subliniaza nevoia de strategii eficiente pentru protectia copiilor in mediul digital.

Date din cercetare:  

Vizionarea de continut video si jocurile sunt principale activitati indicate de parinti intrebati ce face fiul / fiica pe internet. Observam ca vizionarea de continut video are incidenta maxima la copiii cu varsta sub 5 ani, de aproximativ 80% si scade spre 50% in cazul adolescentilor.

Intervalul de varsta in care utilizarea retelelor sociale devine semnificativa este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre parintii cu copii de aceasta varsta afirma ca fiul / fiica lor utilizeaza TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook si 17% Snapchat.

Doar 9% dintre parinti declara ca stiu faptul ca copilul lor s-a confruntat in ultimul an cu o situatie neplacuta online, procentul fiind mai mare (13%) in cazul parintilor ai caror copii au varsta intre 13 si 15 ani si mai mic (7%) in cazul parintilor ai caror copii au intre 16-17 ani. 

11% dintre parinti declara ca nu stiu daca copiii lor s-au confruntat cu probleme pe internet, in timp ce 80 % dintre ei sustin faptul ca copiii lor nu au experimentat probleme in mediul online. 

Prin comparatie cu perceptia parintilor asupra comportamentului online al copiilor, ancheta derulata in 2023 de Salvati Copiii printre copiii cu acces la internet, cu varsta cuprinsa intre 8 si 17 ani, arata ca:

Doi din cinci copii spun ca au fost jigniti sau au primit mesaje suparatoare pe internet, in crestere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021;

Doar 17% dintre copii admit ca au trimis altora astfel de mesaje cu continut ofensator;

Ponderea fetelor care afirma ca au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decat a baietilor care au avut o astfel de experienta, iar copiii din mediul rural afirma         intr-o masura mai ridicata ca au fost jigniti /deranjati pe internet comparativ cu cei din mediul urban;

77 % dintre copii afirma ca petrec cel putin 3 ore zilnic, pe internet.

Studiile realizate de catre Organizatia Salvati Copiii de-a lungul timpului arata ca fenomenul de cyberbullying continua sa reprezinte principala amenintare pentru copii in mediul virtual.

Astfel, doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut incredere sa discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Pentru ca traumele le afecteaza modul de functionare si randamentul scolar, este crucial ca parintii si profesorii sa inteleaga ca intr-o astfel de situatie toti copiii implicati sunt victime, indiferent de rolul pe care il au (victima, agresor, martor) si au nevoie de ajutor din partea adultilor pentru a gestiona situatia si a reduce efectele.

Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet din acest an, Organizatia Salvati Copiii pune la dispozitia parintilor ghidul "Copilul tau este in siguranta pe internet?", o resursa practica creata pentru a-i ajuta sa aiba o mai buna intelegere a pericolelor online si pentru a le oferi suport in sprijinirea copiilor si adolescentilor in navigarea lor sigura pe internet. Ghidul, care poate fi descarcat de pe oradenet.ro, poate fi adaptat pentru orice grupa de varsta si abordeaza aspecte precum importanta implicarii in educatia online a copilului sau identificarea riscurilor principale online, oferind modalitati de interventie si sprijin. Acesta promoveaza, totodata, construirea de legaturi puternice cu copilul atat in mediul offline, cat si in lumea online. Ghidul raspunde, de asemenea, la intrebari si curiozitati comune din partea parintilor si ii invita la dezbateri si schimb de experiente.

“In lumea digitala de astazi, siguranta copiilor nostri pe internet este o responsabilitate comuna. Este esential ca autoritatile sa ne ofere sprijinul necesar, parintii sa fie bine informati si sa lucram impreuna pentru a elimina abuzurile online. Organizatia Salvati Copiii, prin proiectul european dedicat sigurantei online pe care il implementeaza din anul 2008, se angajeaza activ in realizarea periodica de studii si cercetari pentru a intelege mai bine provocarile digitale ale zilelor noastre. Misiunea noastra este de a oferi sprijin cuprinzator prin resurse informative accesibile tuturor, contribuind astfel la educarea si constientizarea publicului larg. De asemenea, punem la dispozitie o linie de consiliere pentru a aborda problemele intampinate pe internet si o linie de raportare a continuturilor ilegale sau daunatoare, lucrand in stransa colaborare cu autoritatile competente. Eforturile noastre comune sunt esentiale pentru a asigura un mediu online sigur pentru copiii nostri. Este esential sa dezvoltam in continuare strategii in cadrul politicilor publice care sa garanteze respectarea drepturilor copiilor in mediul online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Salvati Copiii lanseaza invitatia tuturor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, de a derula, pe parcursul lunii februarie, sesiuni de informare la clase, care sa abordeze principalele riscuri cu care copiii se confrunta online, avand ca suport didactic materialele puse la dispozitie de echipa Ora de Net, disponibile gratuit pe platforma www.oradenet.ro.  

Taguri Ancheta Studiu salvati copiii Salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre