Nou beneficiu extrasalarial pentru angajati! Parintii din Romania pot primi bani pentru a achita taxele la cresa sau la gradinita. Este vorba de o suma maxima de 1.500 de lei pentru fiecare copil, suma care vine direct de la angajator.
Facilitatea fiscala care le permite angajatorilor sa plateasca gradinita sau cresa pentru copiii salariatilor a intrat in sfarsit in vigoare! Incepand cu 1 ianuarie, firmele pot inregistra drept cheltuieli sociale banii platiti pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie - gradinite si crese. Angajatorii pot plati direct la crese si gradinite sau le pot deconta parintilor cheltuiala, cu conditia ca acestia sa-si inscrie copiii la o unitate care functioneaza legal.
„Poate sa beneficieze unul dintre parinti, ori tatal, ori mama, plafonul maxim este 1.500 de lei”, a declarat”, spune Ödön Szabó, initiatorul legii, potrivit protv.ro.
Acest beneficiu extrasalarial este scutit de impozitul pe venit si de contributiile la asigurarile sociale si sanatate datorate de angajati. In plus, suma este deductibila si pentru angajator, adica diminueaza profitul pentru care el ar trebui sa achite un impozit de 16%.
„Deci daca era intr-o negociere cu salariatul ca sa ii mareasca salariul si era reticent din punct de vedere al taxelor pe care trebuie sa le plateasca la stat, asta e o facilitate fara taxe. Ar fi un bonus de 1.500 de lei in plus, fara taxe, CAS, CASS, impozit pe salariu.”, a explicat Cornel Grama, consultant fiscal, pentru stirileprotv.ro.
In realitate, foarte putine companii iau in calcul sa acorde acest beneficiu parintilor
Adevarul este, insa, ca putine firme isi vor permite sa acorde acest beneficiu extrasalarial. Cheltuiala este mare, iar guvernantii au avut grija sa puna conditii restrictive pentru ca nimeni sa nu abuzeze de facilitati fiscale si sa inlocuiasca salariile cu tot soiul de alte plati netaxate.
In primul rand, sumele platite de un angajator pentru crese si gradinite, alaturi de alte cheltuieli sociale, trebuie sa se incadreze in limita a 5% din totalul cheltuielilor cu personalul. In al doilea rand, beneficiile extrasalariale de care poate beneficia un angajat sunt limitate la 33% din salariul de baza brut lunar. Toate acestea ii fac pe parinti sa fie sceptici in ceea ce priveste acordarea unui ajutor de catre patroni.
Momentan, foarte putine companii iau in calcul sa acorde acest beneficiu si nu chiar la valoarea maxima admisa de lege. Managerii spun ca ar fi cheltuiala prea mare. In plus, acestia se tem ca angajatii care nu au copii mici vor cere si ei beneficii de aceeasi valoare, dar de alta natura, cum ar fi abonamente la sala, contributia la pilonul 3 de pensii ori servicii medicale platite de firma.
- Surse: stirileprotv.ro, protv.ro, digi24.ro
- Foto: Freepik