Initial, localurile in care accesul copiilor era interzis, erau foarte putine, dar tendinta se raspandeste rapid in toata lumea. Crearea de spatii in care accesul cu copiii este interzis a devenit tot mai comun. De la hoteluri, restaurante, cinematografe, muzee, biblioteci si chiar pana la companii aeriene, exista tot mai multe locuri in care accesul copiilor nu este permis.
Aceasta este o problema complexa. Miscari precum cele anti-nastere, care promoveaza o lume a adultilor fara griji, si pana la factori precum pandemia, care ne-a facut mai putin apropiati de restul oamenilor, ne fac sa devenim o societate mai putin toleranta fata de cei mai vulnerabili, printre care, desigur, se numara si copiii.
Este nevoie de locuri in care adultii sa poata petrece timp in liniste, departe de zgomotul copiilor?
Copiii sunt extrem de galagiosi si agitati. Este normal ca multi dintre adulti sa-si doreasca sa petreaca o seara linistata in oras, departe de galagia acestora. Culmea este ca printre acestia nu se numara doar cei care nu au copii, ci si parintii care au nevoie de cateva ore de liniste pentru a se relaxa inainte de a se intoarce la haosul de acasa. Asta cu atat mai mult cu cat exista tot mai multi parinti care nu-si supravegheaza copiii, ii lasa sa alerge printre mese deranjand ceilalti clienti si ii lasa sa tipe pana raman fara voce.
"Nu va lasati responsabilitatea parinteasca la usa restaurantului" - un tweet care starneste controverse privind comportamentul copiilor in locurile publice si care a creat multe valuri pe internet, inclusiv in randul parintilor care nu ar accepta niciodata ca micutii lor sa fie nerespectuosi.
CITESTE SI: 8 greseli pe care le fac parintii cand ies cu copilul la restaurant
Normalul se schimba
Am trecut de la o societate in care era normal sa vedem copii jucandu-se pe strada, in care acestia se cunosteau si interactionau cu vecinii lor (atat copii, cat si adulti), la o societate inchisa in lumea noastra individuala. "Zgomotele pe care le fac" (fie ca este vorba de ras sau plans) sunt enervante si "sarcina parintilor este de a le reduce la tacere". O imagine foarte trista vazuta din perspectiva unui copil.
Copilfobia (desi nu este un termen recunoscut ca atare si nici ca fobie de catre psihologie) este exact asta: respingerea copiilor pentru simplul fapt ca sunt copii. Un termen care devine din ce in ce mai raspandit datorita retelelor de socializare, care au dus la cazuri mai absurde, cum ar fi oferirea unei pungi de dulciuri fiecarui pasager dintr-un avion ca "scuze in avans" pentru comportamentul unui bebelus. Societatea devine din ce in ce mai putin toleranta fata de copii si de comportamentul lor normal, uitand ca toti au fost copii si au trecut prin asta.
Prin aceste atitudini nu sunt discriminati doar copiii ci si parintii acestora. Este un mesaj pentru familii, deoarece da senzatia ca sunt din ce in ce mai putin binevenite.
Au adultii dreptul de a se bucura de spatii fara copii?
Este clar ca, daca oferta creste, este pentru ca cererea creste mai repede. Locurile "adults only" (acces permis doar adultilor), sunt o revendicare care triumfa, mai ales in orasele care au un aflux important de turisti. In tarile dezvoltate exista hoteluri si restaurante unde accesul copiilor este interzis. Iar cererea pentru acestea este in crestere.
CITESTE SI: 10 sfaturi de care sa tii cont cand mergi cu bebelusul la restaurant
Este insa o idee buna sa interzici accesul copiilor mici in anumite restaurante?
Toleranta si bunul simt sunt doua valori pe care parintii ar trebui sa le cultive in cresterea copiilor inca din frageda pruncie. De multe ori acestea lipsesc sau, pur si simplu, copiii mult prea mici se plictisesc si incep sa planga. Pentru multi insa, aceste sunete sunt deranjante sau chiar insuportabile si si-ar dori sa se poata bucura de o cina in liniste, fara plansete, tipete si urlete. Prin urmare, localurile de acest gen sunt un must in orice societate.
Pe de alta parte, sunt acestea legale? Au dreptul patronii sa interzica accesul copiilor avand in vedere ca in constitutie este mentionata egalitatea indiferent de varsta, etnie, sex sau religie?
CITESTE SI: Cum sa ai o seara reusita la restaurant cand este si copilul cu tine
FOTO: freepik.com