Aproape 10 milioane de copii din intreaga lume ar putea sa nu se mai intoarca niciodata la scoala

/ / Modificat: 2020-07-13
Aproape 10 milioane de copii din intreaga lume ar putea sa nu se mai intoarca niciodata la scoala

Pandemia de coronavirus are consecinte grave asupra sistemului educational mondial. Aproape 10 milioane de copii din intreaga lume ar putea sa nu se mai intoarca niciodata la scoala, din cauza consecintelor economice provocate de pandemia de coronavirus, sustin oficialii Salvati Copiii. 

Potrivit raportului realizat de ONG-ul Salvatii Copiii, la nivel mondial 258 de milioane de copii si adolescenti se aflau deja in afara sistemului educational inainte de declansarea pandemiei. In timpul acestei crize, 1,6 1,6 miliarde de elevi nu au mai putut merge la scoala. 

“Pentru prima data in istoria umanitatii, o generatie intreaga de copii si-a vazut intregul parcurs scolar bulversat”, se arata in raportul intocmit de Salvati Copiii. Oficialii organizatiei estimeaza ca un numar de circa 9,7 milioane de elevi risca sa paraseasca definitiv bancile scolii pana la finalul anului. Organizatia estimeaza la 77 de miliarde de dolari scaderea cheltuielilor pentru educatie intr-un scenariu bugetar mediu in tarile cele mai sarace pe o perioada de 18 luni. in cel mai grav scenariu, in care guvernantii vor atribui resursele pentru educatie altor domenii ca raspuns la pandemia de COVID-19, cifra ar putea atinge 192 de miliarde de dolari.

Salvati Copiii face apel la creditorii comerciali sa suspende rambursarea datoriilor tarilor sarace, masura care, potrivit organizatiei, ar permite deblocarea a 14 miliarde de dolari avand ca destinatie investiti in domeniul educatiei.

„Ar fi inadmisibil ca resursele de care avem nevoie cu disperare pentru a mentine in viata speranta pe care o aduce educatia sa fie utilizate pentru rambursarea datoriilor'', potrivit directoarei generale Salvati Copiii.

„Daca lasam aceasta criza educationala sa se dezvolte, impactul asupra copiilor va fi de lunga durata'', a mai spus aceasta. ''Angajamentul pe care si l-a luat omenirea de a garanta tuturor copiilor accesul la o educatie de calitate pana in 2030 va fi intarziat cu mai multi ani'', a adaugat aceasta, citand obiectivul fixat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Organizatia estimeaza la 77 de miliarde de dolari scaderea cheltuielilor pentru educatie intr-un scenariu bugetar mediu in tarile cele mai sarace pe o perioada de 18 luni. In cel mai grav scenariu, in care guvernantii vor atribui resursele pentru educatie altor domenii ca raspuns la pandemia de COVID-19, cifra ar putea atinge 192 de miliarde de dolari.

Articole recomandate

Citeste si despre