Aproape jumatate dintre copii vor avea probleme de vedere in 25 de ani. Ce spun cercetatorii

/ / Modificat: 2024-10-06
Aproape jumatate dintre copii vor avea probleme de vedere in 25 de ani. Ce spun cercetatorii

 

O echipa de cercetatori de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China, trage un semnal de alarma asupra unei posibile "epidemii" globale de probleme oftalmologice in randul copiilor.

Intr-un amplu studiu publicat in British Journal of Ophthalmology, specialistii avertizeaza ca, daca tendintele actuale continua, in urmatorii 25 de ani, aproape 40% dintre copiii din intreaga lume vor suferi de miopie sau alte afectiuni oculare.

Studiul se bazeaza pe date colectate in ultimii 30 de ani din 50 de tari, iar previziunile sunt ingrijoratoare.

Conform cercetatorilor, prevalenta miopiei in randul copiilor cu varste intre 5 si 19 ani a crescut semnificativ, de la 24% in 1990 la 36% in 2023. In tari precum Japonia, situatia este si mai grava, unde 86% dintre copii si adolescenti au deja probleme de vedere. La polul opus se afla Paraguay, cu o rata de doar 0,84%.

Daca acest trend continua, numarul total de cazuri la nivel global ar putea ajunge la 740 de milioane pana in 2050, ceea ce inseamna peste 40% din populatia tanara a lumii. In Asia, specialistii estimeaza ca pana la 70% dintre tineri ar putea fi afectati.

Cauzele raman neclare

Desi problema este cunoscuta de ceva timp, cauzele exacte ale cresterii numarului de cazuri de miopie nu sunt pe deplin intelese. O teorie este ca pandemia de Covid-19 a contribuit la accelerarea acestui fenomen, deoarece copiii au petrecut mult mai mult timp in interior si in fata ecranelor, ceea ce le-a afectat vederea.

Un studiu realizat in 2020 in Hong Kong a aratat o crestere rapida a cazurilor de miopie in randul copiilor cu varste intre 6 si 8 ani. Desi factorii genetici joaca un rol important, nu pot explica pe deplin amploarea acestei probleme la nivel global.

Un alt factor ar putea fi timpul redus petrecut in aer liber. Cercetarile sugereaza ca, chiar si copiii fara antecedente familiale de probleme oftalmologice pot dezvolta miopie daca petrec foarte putin timp in afara casei. Aceasta tendinta a fost agravata de perioada pandemiei, cand activitatile online au devenit norma.

Educatia timpurie, un posibil factor

O alta ipoteza discutata de cercetatori este corelatia dintre varsta tot mai frageda la care copiii incep scoala si cresterea cazurilor de miopie. In tari precum Hong Kong si Singapore, unde copiii sunt introdusi in activitati educationale de la varste foarte mici (2-3 ani), prevalenta miopiei este extrem de ridicata.

Autorii studiului subliniaza necesitatea unor interventii rapide din partea autoritatilor pentru a investiga cauzele acestei probleme si a implementa masuri de prevenire. Ei avertizeaza ca, fara actiuni concrete, urmatoarea generatie ar putea fi grav afectata de probleme de vedere.

 

Taguri Probleme vedere copii Sanatatea copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre