BAC 2024. Mii de elevi au stat aproape 8 ore in salile de examen la proba de limba romana, fara mancare, ca sa vina doamna cu stampila

/ / Modificat: 2024-07-02
BAC 2024. Mii de elevi au stat aproape 8 ore in salile de examen la proba de limba romana, fara mancare, ca sa vina doamna cu stampila

Tehnologia le-a dat batai de cap profesorilor! Liceenii care au sustinut luni, 1 iulie, prima proba a examenului de Bacalaureat 2024, cea la Limba si literatura romana, au fost nevoiti sa ramana in salile de clasa pret de mai multe ore, fara mancare, ca sa vina „doamna cu stampila” si sa le fie scanate lucrarile.

„Am fost tinuti in clasa, cu foile pe banci, nu aveam voie sa le atingem, nu aveam voie sa cerem o ciorna ca sa desenam, nu aveam voie sa mancam-nimic. Ne uitam pe pereti si ni s-a spus ca o asteptam pe doamna cu stampila. Ca nu se poata incepe scanarea decat dupa ce vine doamna cu stampila”, a marturisit un candidat din Bucuresti, potrivit adevarul.ro.

Se da vina pe lipsa de organizare. Atat liceeni, cat si parintii, impartasesc parerile pe Facebook si sustin ca centrele de examen au la dispozitie o singura stampila, iar persoana insarcinata cu stampilarea lucrarilor este nevoita sa se plimbe din clasa in clasa.

„Noi, elevii, stateam in banci si priveam acest spectacol sinistru, nemancati de la ora 7, sau de ieri, ca nu toti au putut sa manance mic-dejunul, doar cu apa la noi, fara sa putem face nimic. Ultimul a iesit din sala la ora 16:40”, a marturisit un elev.

„Am intrat in clasa cu totii pe la 8:30 s-a tinut polologhia cu regulile, in jur de 4-5 min. Apoi au venit si subiectele pe la 9:30 si de atunci a inceput timer-ul care practic inseamna 3h. Doar ca ideea e ca teoretic cel putin dupa 90 min, oamenii care au terminat subiectele si care vor sa iasa poata sa faca lucrul asta? Nu? Ei bine nici eu si nici colegii mei nu am putut iesi nici macar dupa terminarea timpului. Adica dupa cele 3 ore normale. Am fost tinuti in clasa, cu foile pe banci, nu aveam voie sa le atingem, nu aveam voie sa cerem o ciorna ca sa desenam, nu aveam voie sa mancam-nimic. Ne uitam pe pereti si ni s-a spus ca o asteptam pe doamna cu stampila. Ca nu se poata incepe scanarea decat dupa ce vine doamna cu stampila.

Am stat vreo ora jumate pana sa vina stampila, si in final a venit – era o doamna mai in varsta, care se plimba asa cu o stampila. O singura stampila in mana – cu ea s-a dus de la clasa la clasa si de la elev la elev si a stampilat la fiecare lucrarea pe fiecare foaie. Asta s-a intamplat undeva la 1:20. Era o stampila rotunda, doar a pus stampila nu a si semnat.

Abia apoi a inceput scanarea: procesul de „cum deschidem calculatorul” pentru ca majoritatea de acolo pareau analfabeti tehnologic si nu e vina lor, dar cum sa nu stii cum sa deschizi platforma. Au chemat informaticiana care mergea din clasa in clasa ca sa ii logheze pe fiecare dintre cei care scanau lucrarile in platforma respectiva. Asta a mai durat jumatate de ora, apoi prima lucrare a fost scanata in 25 de minute, cu tot cu verificarea ca s-a scanat, ca s-a incarcat, ca s-au respectat pasii din procedura pe care o aveau. In tot acest timp noi elevii stateam in banci si priveam acest spectacol sinistru, nemancati de la ora 7, sau de ieri, ca nu toti au putut sa manance mic-dejunul, doar cu apa la noi, fara sa putem face nimic. Apoi au inceput sa scaneze o lucrare la fiecare 10 minute. Ultimul a iesit din sala la ora 16:40”, a mai spus un elev, potrivit sursei citate.

Astfel de incidente au avut loc si la Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuta” din Bucuresti, conform TVR Info.

„Am stat dupa stampila o ora toti pentru ca doamna cu stampila s-a pierdut in liceu. Si apoi, cand a venit timpul sa scaneze, doamnele profesoare care trebuiau sa ne scaneze lucrarile, citau instructiunile abia cu noi in sala, dupa ce am terminat examenul, incercau sa inteleaga cum functioneaza sistemul. Si am stat pentru fiecare copil sa-si scaneze foile jumatate de ora. La scanare nu prea se pricepeau profesorii. Am stat dupa ei sa stea, sa scaneze. Eu am stat 2 ore si jumatate. Pana la ora 15:00 da, cam asa. Am mai stat o ora jumate dupa ce am terminat examenul, doar pe scaune si am mai asteptat sa mai vina. Nici n-au avut capsator, noua nu ne-a capsat lucrarile”, a mai dezvaluit o eleva.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei: Intarzierea s-a produs din cauza faptului ca elevii au scris foarte mult!

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Zoltan Kallos, presedintele comisiei nationale de Bacalaureat, a venit si cu o explicatie pentru Edupedu. Acesta spune ca intarzierea s-a produs din cauza faptului ca elevii au scris foarte mult:

„Intr-adevar, se pare ca scanarea a tinut mai mult. Raspunsul este foarte simplu. Majoritatea copiilor au ramas pana la epuizarea timpului de 3 ore de lucru, ceea ce inseamna ca toate lucrurile au trebuit preluate, scanate la final si a durat foarte mult. Au scris un numar foarte mare de pagini 15-18 si va dati seama ca interesul nostru este lucrarile lor sa fie scanate corespunzator, ca sa nu avem dupa aceea probleme la evaluare. Din cate am inteles li s-a explicat si acolo in centru, sa aiba putina rabdare. Adica totul este in interesul elevilor, nicidecum pentru a-i tine acolo. Va dati seama ca daca acei copii nu ar fi avut cunostinte si nu ar fi stiut la examene si ar fi scris doua-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede”.

Taguri Examenul de bacalaureat Bacalaureat 2024

Articole recomandate

Citeste si despre