Bani pentru nou-nascuti

/ / Modificat: 2005-08-11
Bani pentru nou-nascuti

4.000 de copii au fost abandonati anul trecut in maternitatile romanesti, conform unui studiu al UNICEF. Pentru a stopa acest fenomen, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a lansat in dezbatere publica luna trecuta un proiect de sustinere financiara a familiei care pe de o parte isi propune sa previna abandonul la nastere, iar pe de alta sa stimuleze natalitatea.


4.000 de copii au fost abandonati anul trecut in maternitatile romanesti, conform unui studiu al UNICEF. Pentru a stopa acest fenomen, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) a lansat in dezbatere publica luna trecuta un proiect de sustinere financiara a familiei care pe de o parte isi propune sa previna abandonul la nastere, iar pe de alta sa stimuleze natalitatea.

Pentru aceasta, oficialii MMSSF au nevoie de 18.000 de miliarde de lei vechi pe an, bani pe care spera sa-i obtina de la Ministerul Finantelor. ONG-urile insa ar dori solutii de prevenire a abandonului pe termen lung, considerand ca problema nu este rezolvata, ci doar amanata cu doi ani.

Femeile ar putea fi ajutate de stat doar pentru primii doi copii    

    

"Un copil abandonat in maternitate nu va putea avea o dezvoltare normala mai tarziu.

Chiar daca el este adoptat la o varsta mica de familii bine inchegate, el va creste cu sechele psihice pentru care va avea nevoie de terapie toata viata. Acest lucru se intampla deoarece, oricat ar fi de mic, un copil simte ce i se intampla, simte cand e plimbat dintr-o institutie in alta. Ca urmare nu se va putea atasa afectiv de nimeni pentru ca nu are o "figura de atasament" si nu va putea relationa normal cu ceilalti membri ai societatii", este de parere Daniela Gheorghe, psiholog, coordonator de proiect la Federatia ONG-urilor active in Protectia Copilului.

Ea spune ca situatia e si mai grava la copiii institutionalizati, care pana la majorat au toate sansele sa schimbe mai multe locatii, nereusind sa se simta niciodata acasa.

Dintr-un studiu efectuat anul trecut de UNICEF, 4.000 de copii au fost abandonati la nastere, in maternitatile din Romania. Pentru a preveni extinderea acestui fenomen Ministerul Muncii, Solidaritatii si Familiei a pus in dezbatere publica un proiect pentru sustinerea financiara a familiei cu copii in varsta de pana la doi ani, sau trei ani in cazul celor cu handicap, care sa aiba ca efect reducerea ratei abandonului.

Potrivit proiectului, pentru primii doi copii, mama salariata va beneficia de un sprijin material de opt milioane de lei pe luna pana cand copilul va implini doi ani. Pentru mai mult de doi copii nu se acorda nici un ban. Daca mama vrea sa revina la lucru inainte de expirarea perioadei de acordare a alocatiei, statul ii va acorda o indemnizatie suplimentara de trei milioane de lei care se va adauga la salariu.

Mamele nesalariate vor primi un ajutor maternal de doua milioane de lei pentru aceeasi perioada. Bogdan Panait, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, a apreciat ca, pentru a pune in practica acest proiect, sunt necesari 18.000 de miliarde de lei vechi pe an, bani pe care MMSSF spera sa-i obtina de la Ministerul Finantelor.

Organizatiile non-guvernamentale sustin insa ca acest proiect este unul cu bataie scurta intrucat el nu are in vedere si ce se va intampla cu copilul dupa ce acesta va implini doi ani.

„Nu putem fi siguri ca acei parinti iresponsabili care se gandeau sa-si abandoneze copilul in maternitate nu o vor face totusi dupa ce acesta va implini doi ani si parintele nu va mai beneficia de ajutorul acordat de stata, a spus Daniela Gheorghe.

Reprezentantii MMSSF spun insa ca statisticile indica o rata a abandonului mai mica la copiii cu varste peste doi ani. „Deocamdata e tot ceea ce putem face“, ne-a declarat resemnat Bogdan Panait.

Proiect PNL, la concurenta cu cel al ministrului PD

Si PNL s-a gandit la modificarea legislatiei privind indemnizatiile pentru nou-nascuti. Deputatul PNL, Catalin Micula, a propus ca suma lunara pentru mamele cu salarii mari sa nu mai fie plafonata, iar pentru cele cu salarii mici sa fie stabilit un plafon minimal de 85% din salariu mediu brut pe economie. In viziunea liberalilor, mamele cu venituri mari trebuie sa beneficieze de o indemnizatie corespunzatoare cu valoarea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale. Pentru mamele care doresc sa se reintoarca la serviciu mai devreme decat perioada de doi ani prevazuta de lege, Micula propune instituirea unui cos al copilului echivaland cu valoarea salariului minim brut pe economie. Liberalii sustin ca proiectul Executivului ar trebui discutat si cu parlamentarii liberali si gasita o formula unica de reglementare.

Gheorghe Barbu a promis ca mamele isi vor pastra drepturile financiare

In prezent, mamele care au cotizat la fondul de asigurari sociale mai mult de sase luni primesc o indemnizatie de 85% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Adica, aproximativ opt milioane de lei. Cele care nu au cotizat nu primesc nimic. Din aceasta cauza, ministrul Gheorghe Barbu a avut la mijlocul lunii iunie, initiativa regandirii politicii de protectie sociala a mamei si copilului. El a lansat initial un proiect prin care intentiona reducerea la 35% a indemnizatiei de maternitate indiferent daca femeia cotizase sau nu la bugetul asigurarilor sociale.

Pentru ca initiativa a starnit vii proteste din partea societatii civile, ministrul Barbu a renuntat la idee si a cautat alte solutii de rezolvare a problemei. Un alt proiect continand trei variante propuse a fost lansat astfel o luna mai tarziu. Gheorghe Barbu declara atunci satisfacut ca indiferent de varianta pentru care va opta societatea civila, nici o mama salariata nu-si va pierde drepturile financiare obtinute deja, iar cele nesalariate vor primi si ele o suma fixa.

Articole recomandate

Citeste si despre