Bebelusii inteleg cand sunt imitati si le place: se formeaza o legatura cu ei si le capteaza atentia

/ / Modificat: 2020-05-29
Bebelusii inteleg cand sunt imitati si le place: se formeaza o legatura cu ei si le capteaza atentia

Majoritatea dintre noi imitam gesturile unui bebelus pentru ca ne distraza sa surprindem reactia lui.

Cu aceasta atitudine obtinem un zambet sau ne bucuram sa vedem cum misca cu bucurie mainile si picioarele, ceea ce ne determina sa continuam sa fim oglinda gesturilor lor.

Un studiu recent realizat de Universitatea Lund din Suedia a descoperit ca bebelusii in varsta de sase luni isi dau seama cand adultii ii imita si ii percep intr-un mod mai prietenos.

Potrivit cercetatorilor suedezi, bebelusii s-au uitat si au zambit mai mult la un adult care i-a imitat, decat la un adult care nu a facut acest lucru. De asemenea, bebelusii au incercat sa se apropie de acea persoana cand au vazut ca gesturile si actiunile lor sunt copiate.

Multe zambete cand un bebelus vede ca este imitat

Pentru a efectua studiul "Recunoasterea imitatiei si efectele sale prosociale asupra copiilor la varsta de 6 luni”, publicat in PLOS One, un cercetator a luat cativa bebelusi acasa si s-a jucat cu ei in patru moduri diferite:

  • A imitat tot ce au facut bebelusii, la fel ca o oglinda.
  • A facut gesturi total diferite fata de cele ale bebelusilor.
  • A imitat doar miscarile corpurilor micutilor.
  • A raspuns cu o actiune diferita atunci cand bebelusii au actionat, ceea ce este cunoscut drept raspuns contingent. Este modul in care cei mai multi parinti raspund copiilor lor. Adica, atunci cand ei fac sau au nevoie de ceva reactioneaza in consecinta.

Cercetatorii au descoperit ca bebelusii zambeau mai mult si incercau sa se apropie de adult cand acesta ii copia gesturile si actiunile.

"Mamele au fost destul de surprinse sa-si vada copiii ca participa fericiti la jocuri de imitatie cu un strain si au fost impresionate de comportamentul lor.

Imitarea bebelusilor pare a fi un mod eficient de a le capta atentia si de a crea o legatura cu ei," a explicat Gabriela-Alina Sauciuc, cercetatoare la Universitatea din Lund si autoarea principala a studiului.

Testarea comportamentului  

Daca bebelusul a lovit o masa si cercetatorul a facut acelasi gest, micutul a lovit masa de mai multe ori, observand cu atentie raspunsurile cercetatorului. Chiar si atunci cand cercetatorul nu a aratat nicio emotie in timpul actului de imitatie, bebelusul parea sa isi dea seama ca este imitat.

Oamenii de stiinta sustin ca bebelusii care vad frecvent ca sunt imitati invata despre normele culturale si rutinele de interactiune sau ca actiunile impartasite sunt insotite de sentimente si intentii comune. Insa probele empirice care sustin astfel de teorii lipsesc si acest studiu este un mare pas inainte, dar mai este un drum care trebuie parcurs, potrivit autoarei studiului. 

Taguri Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre