Beneficii semnificative pentru familiile cu cel putin trei copii. Ar putea primi lunar peste 5000 de lei de la stat

/ / Modificat: 2023-10-28
Beneficii semnificative pentru familiile cu cel putin trei copii. Ar putea primi lunar peste 5000 de lei de la stat

Romanilor cu cel putin trei copii in intretinere li se pregateste o masura care ii va bucura, cu siguranta. Acestia ar putea incasa lunar o indemnizatie lunara ce poate depasi 5000 de lei, potrivit unui proiect de lege ce are ca scop combaterea declinului demografic.

Beneficii pentru sute de mii de romani

Sute de mii de familii ar putea beneficia de indemnizatia prevazuta in proiectul de lege care a fost adoptat, deja, tacit de Senatul Romaniei, in calitate de prima Camera sesizata. Votul final urmeaza sa fie dat in Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala.

Proiectul de lege mentionat prevede acordarea unei indemnizatii lunare echivalente cu cel putin un salariu minim pe economie familiiilor care au in intretinere doi sau mai multi copii minori.

Sumele acordate vor fi alocate progresiv, in functie de numarul copiilor si pot depasi 5000 e lei pe luna, ceea ce ar insemna un sprijin semnificativ pentru familiile numeroase. Proiectul de lege, menit sa incurajeze cresterea natalitatii, prevede ca indemnizatia este neimpozabila si nu poate fi supusa executarilor silite, cu exceptia situatiei in care se demonstreaza ca a fost incasata in mod necuvenit.

Pragurile de indemnizatie indicate in proiectul de lege sunt urmatoarele:

  • un salariu minim net pe economie pentru familiile cu trei copii
  • 1,5 salarii minime nete pentru familiile cu patru copii
  • doua salarii minime nete pentru familiile cu cinci copii
  • 2,5 salarii minime nete pentru familiile cu minim sase copii.

Acordarea indemnizatiei nu este conditionata de veniturile parintilor, insa un criteriu de eligibilitate este acela ca beneficiarii trebuie sa realizeze venituri impozabile din salarii sau pensii. Mai mult, de respectiva indemnizatie pot beneficia si mamele aflate in concediu de crestere a copilului, cu conditia sa fi realizat venituri impozabile in cel putin 12 din ultimele 24 de luni dinainte de nasterea sau adoptia copilului.

Alte criterii de eligibilitate sunt cetatenia romana si domiciliul in Romania, dar si inscrierea copiilor intr-o unitate de invatamant dupa varsta de 3 ani.

Articole recomandate

Citeste si despre