Buline Antibullying, actiune inedita organizata de Asociatia M.A.M.E. in colaborare cu Scoala Gimnaziala Pia Bratianu

/ / Modificat: 2023-05-12
Buline Antibullying, actiune inedita organizata de Asociatia M.A.M.E. in colaborare cu Scoala Gimnaziala Pia Bratianu

Asociatia M.A.M.E. si Scoala Gimnaziala Pia Bratianu din Bucuresti au demarat proiectul pilot Buline Antibullying, prin intermediul caruia si-au propus sa sensibilizeze copiii in legatura cu pericolul escaladarii violentei verbale si fizice din scoala. In cadrul unor workshop-uri sustinute de specialistii Asociatiei M.A.M.E., elevii claselor a III-a si a IV-a au fost provocati sa participe la un concurs de creatie a unor mesaje antibullying. Din cele peste 100 de propuneri primite, 15 mesaje au fost selectate si premiate, acestea fiind tiparite pe buline autocolante si afisate in mai multe locuri vizibile din cadrul scolii. Scopul acestei actiuni este acela de a le reaminti constant elevilor ca este important sa fie atenti la modul in care aleg sa comunice si sa interactioneze cu ceilalti colegi.

“In calitate de voluntar activ al Asociatiei M.A.M.E. si mama a doi copii care invata la Scoala Gimnaziala Pia Bratianu, am simtit nevoia sa contribui la combaterea fenomenului de bullying in mediul scolar. Astfel, am propus crearea unor buline antibullying, ca modalitate prin care copiii sa isi exprime ideile si sa transmita mesaje pozitive colegilor lor. Sunt bucuroasa ca ideea a prins contur si a devenit o realitate, iar acum vad mesajele antibullying afisate pe peretii scolii, reamintind copiilor sa fie atenti la modul in care comunica si interactioneaza cu ceilalti." a declarat Laura Hora.

In luna mai 2023 va avea loc o campanie online de promovare, care ii invita pe cat mai multi copii sa se alature, atat din Scoala Gimnaziala Pia Bratianu, cat si din alte scoli, pentru a raspandi mesajele campaniei pe retelele de socializare.

"In 2015, am inceput proiectul «Prietenie, dincolo de diferente!», in urma numeroaselor mesaje primite de la parinti care ne-au atras atentia asupra faptului ca, la scoala, copiii lor erau victime ale bullying-ului. In ultimii 8 ani, am organizat peste 300 de sesiuni si workshop-uri despre bullying in peste 50 de scoli si licee din Bucuresti si Ilfov, la care au participat aproximativ 10.000 de elevi. Din pacate, fenomenul a devenit din ce in ce mai extins si a luat o amploare fara precedent, fapt pentru care este important sa ne unim fortele - parinti, elevi, ONG-uri, scoli, licee si alte institutii - pentru a crea un mediu sigur si prietenos pentru toti copiii. De aceea, am fost incantati sa punem in practica ideea de a tipari si afisa prin scoli buline cu mesaje antibullying, avand confirmarea psihologilor cu care colaboram ca acestea vor avea un impact pozitiv asupra comportamentului elevilor." - Maria Culescu, presedinte fondator Asociatia M.A.M.E.

“Scoala noastra a fost mereu interesata de solutiile de combatere a oricarei forme de bullying, fiind parte din mai multe activitati si campanii dedicate fenomenului si avand inclusiv comisia interna antibullying prevazuta de lege. Consideram ca este important sa existe o comunicare si colaborare stransa intre profesori, parinti, elevii scolii si alte institutii/organizatii nonprofit ce pot aduce plus valoare in tot acest proces. Speram ca exemplul nostru sa fie preluat si de alte scoli fiindca, din pacate, fenomenul acesta nu a ocolit nicio scoala din Romania. Ma bucur ca suntem scoala pilot, sub atenta indrumare a specialistilor din cadrul Asociatiei M.A.M.E. care ne-au propus proiectul”, a declarat prof. Marilena Stoica, directorul scolii. 

“Nu esti singur, ai curajul sa vorbesti despre ce simti“, “Meriti sa fii respectat si acceptat!“, “Cuvintele pot rani, alege-le cu grija!“ sunt doar cateva dintre mesajele din cadrul campaniei anti-bullying, care se vor regasi pe zidurile Scolii Pia Bratianu.

Context: 

Conform unui raport realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, facut public in aprilie 2019, Romania se situeaza pe locul 3 la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste fenomenul bullying. Potrivit aceluiasi raport, 9 din 10 cazuri de bullying se petrec in scoala: in curtea scolii, in pauza sau chiar in timpul orelor. Neoprit la timp si cu resursele potrivite, fenomenul are efecte negative, precum cresterea actelor de violenta, abandonul scolar, izolarea si depresia, iar, in cele mai grave situatii, la tentative de suicid.

Taguri Bulliyng Bullying scoli Anti-bullying

Articole recomandate

Citeste si despre