Bunicii ar trebui platiti pentru a avea grija de nepoti? Tara care ia in considerare acest lucru

/ / Modificat: 2023-04-29
Bunicii ar trebui platiti pentru a avea grija de nepoti? Tara care ia in considerare acest lucru

"Nu sunt destul de mare pentru asta", aud bunicii spunand zi de zi in timp ce isi fugaresc nepotii, copii care abia au invatat sa mearga, dar care deja vor sa exploreze dincolo de barele colorate care inconjoara parcul. Cei dintre noi care au copii stiu prea bine cat de obositor poate fi sa ai grija de un copil. Cei care beneficiaza de ajutorul parintilor sunt suficient de norocosi pentru a se putea descarca (cel putin pentru cateva ore) de o parte din responsabilitatea si munca pe care le implica, chiar si la orice ora din zi sau din noapte, fara riscuri, fara orare si fara costuri.

Bunicii ar trebui platiti pentru a avea grija de nepoti?

Tocmai aceasta ultima problema a fost abordata in Anglia intr-un articol din The Economist: bunicii (sau persoanele care au grija de copii) ar trebui sa primeasca bani de la stat in schimbul muncii lor.

Potrivit ziarului englez, acesti bani ar trebui sa fie acordati sub forma de bani sau de deduceri fiscale, astfel incat sistemul sa nu favorizeze ingrijirea informala in detrimentul celei formale. Beneficiile unor astfel de initiative ar putea fi reflectate in economia generala, fie printr-o mica crestere a natalitatii, fie printr-o crestere a fortei de munca datorita incorporarii mamelor care se dedica ingrijirii copiilor si nu isi permit sa plateasca pe altcineva sa o faca.

Pe de alta parte, venitul bunicilor care se pensioneaza anticipat pentru a avea grija de nepoti nu ar fi redus atat de drastic. Ca sa nu mai vorbim de beneficiile fizice si emotionale atat pentru varstnicii care fac acest lucru, cat si pentru copiii insisi.

In Spania, jumatate dintre bunicii spanioli au grija de nepotii lor aproape in fiecare zi

Potrivit Societatii spaniole de geriatrie si gerontologie (SEGG), in Spania, jumatate dintre bunicii spanioli au grija de nepotii lor aproape in fiecare zi, iar 45% fac acest lucru aproape in fiecare saptamana, chiar si o zi intreaga de lucru. Acest lucru da mult de gandit, mai ales ca in majoritatea cazurilor este vorba de o munca neplatita.

Avand in vedere ca dinamica populatiei se schimba intr-un ritm accelerat, ar trebui sa fie o optiune de luat in considerare la nivel mondial. Potrivit aceluiasi ziar, numarul bunicilor din lume s-a triplat aproximativ din 1960, ajungand la 1,5 miliarde, iar raportul dintre bunici si copiii sub 15 ani a crescut de la 0,46 in 1960 la 0,8 in prezent.

Daca ne indreptam spre o crestere exponentiala a numarului de bunici si o reducere comparabila a nasterilor, este clar ca orice stimulent pentru a creste rata natalitatii si a ingriji copiii ar trebui sa fie in fruntea agendei pentru anii urmatori. Vanturile schimbarii bat, dar vom vedea daca vor ajunge pana la granitele noastre.

FOTO: freepik.com

Taguri Bunici bone copii Bunici

Articole recomandate

Citeste si despre