Cand au voie copiii sa circule pe scaunul din dreapta al masinii. Amenda de pana la 725 de lei daca nu respecti aceste reguli

/ / Modificat: 2024-07-31
Cand au voie copiii sa circule pe scaunul din dreapta al masinii. Amenda de pana la 725 de lei daca nu respecti aceste reguli

 

Legislatia din Romania are prevederi clare in ceea ce priveste transportul minorilor cu masina. In primii ani de viata, scoica si scaunul auto omologate sunt obligatorii atunci cand transportam copii mici. Pe masura ce cresc, acestia pot fi transportati fara dispozitive speciale, dar tinand cont de anumite reguli. 

In ceea ce priveste circulatia pe scaunul din dreapta, parintii pot lua amenzi daca nu respecta anumite reguli. Cand copiii sunt mici, scoica sau scaunul auto pot fi montate inclusiv pe scaunul din dreapta fata al masinii, cu spatele la sensul de mers. Este obligatoriu sa fie dezactivat airbag-ul pentru acel loc. 

Ce amenzi risca soferii care nu respecta legea

Cand copiii sunt mai mari si nu mai au nevoie de scaunul auto sau de inaltator, ei pot merge atat pe locurile din spate, cat si pe cel din fata. Legea nu prevede o anumita varsta de la care copiii pot merge pe locul din fata, doar cu centura de siguranta, insa prevede o limita de inaltime. Este legal ca minorii care au peste 150 cm inaltime sa circule pe scaunul din fata al masinii, cu conditia sa poarte centura de siguranta. 

Nerespectarea acestei reguli poate duce la sanctiuni, respectiv amenzi cuprinse intre 580 si 725 de lei. Daca minorul care circula pe scaunul din dreapta nu poarta centura de siguranta, soferul va primi trei puncte penalizare. 

FOTO: Freepik

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun masina copii Scaun auto copii

Articole recomandate

Citeste si despre