Cand auzi de capuse simti pur si simplu ca ti se increteste pielea pe tine, daramite sa le mai si vezi sau sa te muste sau, mai rau, sa gasesti una atasata pe pielea copilului tau. In ultimii ani acestea s-au inmultit alarmant si masurile de preventie tind sa devina ineficiente deoarece aceste insecte odioase au dezvoltat imunitate la substantele menite sa le combata.
Stii deja ca e bine sa eviti zonele cu multa iarba sau sa porti haine care sa acopere cat mai bine pielea atunci cand mergi in parcuri, la padure sau in orice alte zone in care acestea ar putea sa traiasca bine-mersi. Capusele sunt un excelent vector de a transmite boli infectioase sau toxice la oameni. Durata de viata a capuselor este de 2 ani si gradul mai mare de contagiozitate este primavara spre vara.
Stii deja ca unele capuse pot transmite Borelioza (sau boala Lyme), encefalita de capuse, febra recidivanta, febra hemoragica, febra butunoasa sau anasplamoza. Unele dintre substantele toxice transmise de capuse in sangele omului pot avea efecte devastatoare pentru organism, asa cum a patit o fetita de 5 ani care a avut o capusa atasata de pielea capului.
Citeste si: Cum poti evita muscatura de capuse cand iesi cu copilul in parc
Kailyn era o fetita perfect sanatoasa, dar intr-o zi, cand mama sa a mers sa o trezeasca, pur si simplu nu mai putea sta in picioare. Micuta nu doar ca nu putea misca membrele inferioare, dar nu putea nici sa vorbeasca bine; suferise o hemiplegie peste noapte. Inspaimantata, mama fetitei a pregatit-o pentru a o duce la spital, insa cand o pieptana a descoperit o capusa imensa atasata pe pielea capului copilei. Femeia nu a ezitat sa scoata capusa si a pus-o intr-o punga pentru ca medicii sa o poata analiza, iar odata ajunse la spital acestia au confirmat ca paralizia fetitei era cauzata de o neurotoxina secretata de insecta.
Kailyn a beneficiat imediat de un tratamentul potrivit si si-a recuperat mobilitatea picioarelor si a fetei, insa situatia ar fi putut fi mult mai grava.
Consecintele intepaturilor de capuse sunt aceleasi la adulti si la copii, insa cum cei mici au pielea mai subtire, riscurile ca aceste insecte sa se ataseze de ei sunt mai mari decat la adulti. De asemenea, cum imunitatea copiilor este mai scazuta decat la adulti, infectiile pot fi mult mai grave si pot prezenta pericol vital.
Cu cat o capusa sta atasata mai mult pe corpul omului, riscul de imbolnavire creste. Boala Lyme este cauzata de o bacterie pe care capusa o transmite in sange in 24-36 de ore de la atasarea de piele.
Cum te protejezi de capuse
- Evita zonele cu ierburi inalte si multe frunze;
- Atunci cand faci drumetii, mergi pe centrul potecilor;
- Foloseste un produs repelent care contine compusi chimici precum DEET, picaridin sau IR3535 in proportie de minimum 20%, pentru o protectie de cateva ore;
- Utilizeaza produse care contin permetrin pentru a trata imbracamintea si incaltamintea, dar si corturile, in drumetii;
- Protejeaza-ti animalele de companie. Cainii sunt foarte susceptibili la muscaturi si la unele boli transmise de capuse. Ei pot aduce, de asemenea, capuse in casa si trebuie protejati folosind diferite produse: zgarde speciale, spray-uri, sampoane sau anumite medicamente;
- Odata ce ai intrat in casa, mergi direct la dus, pentru a indeparta orice risc de muscatura de capuse;
- Pune hainele pe care le-ai purtat afara la uscat, timp de 10 minute. Temperatura ridicata va ucide eventualele capuse de pe hainele uscate. Daca hainele sunt umede, poate fi nevoie sa le tii mai mult timp la uscat.
Citeste si: Cum tii capusele departe de curtea ta: 5 trucuri eficiente
Ce sa faci in cazul unei intepaturi de capusa
In momentul in care capusa se ataseaza de corpul tau, aceasta infige un ac in piele cu ajutorul caruia se poate hrani. In timp ce capusa se hraneste, bacteriile din corpul ei sunt regurgitate in oraganismul tau, provocand infectia.
Indepartarea cat mai rapida de pe piele poate preveni infectarea!
De cele mai multe ori, atunci cand gasesti o capusa pe corp, vei observa ca este bine atasata. Prin urmare, pentru a o indeparta, vei avea nevoie de o penseta.
Nu este recomandat sa folosesti caldura, sau flacara de la o bricheta, pentru a scoate capusa. De asemenea, nu este indicat sa aplici pe capusa substante cum sunt vaselina, spirtul sau alte dezinfectante. In schimb, prinde bine capusa si foloseste o viteza lenta si constanta pentru a o extrage. Ulterior, poti dezinfecta zona cu spirt.
Citeste si: Muscatura de capusa la copii: pericole si metode de prevenire
Cea mai buna metoda de a extrage capusa este de o prinde de cap si nu de corp. In acest fel, riscul de a elimina mai multe bacterii in organism este mult mai mic.
Daca nu esti sigur ca poti indeparta capusa in siguranta, este mai bine sa mergi de urgenta la medic.
Dupa ce ai fost muscat de o capusa, urmareste cu atentie eventuale simptome precum febra, durerile de cap, oboseala, iritatii ale pieleii si mancarimi. In cazul in care acestea apar, mergi de urgenta la medic.