Care sunt sansele sa se produca tornade in Romania

/ / Modificat: 2024-07-18
Care sunt sansele sa se produca tornade in Romania

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a facut un anunt important, in contextul instabilitatii atmosferice accentuate din ultimele zile. Mai multe zone din Romania vor fi afectate, in urmatoarea perioada, de ploi torentiale, grindina si vijelii. In unele judete ar exista inclusiv risc de tornade, anunta meteorologii.

"In mare parte din tara, pana la sfarsitul saptamanii, in toate judetele, mai ales in centru, sud si sud-est, dar si pe arii mai restranse in vest si nord-vest, vor fi manifestari de instabilitate, uneori chiar severe: averse torentiale, vijelii, vijelii puternice, la care vantul sa depaseasca la rafala 70 km/h, de exemplu, grindina de mici si poate chiar de medii dimensiuni. Zonele in care acest lucru se va intampla pe arii mai extinse", a anuntat, intr-o interventie la Realitatea PLUS, meteorologul ANM Meda Andrei.

ANM a emis joi o atentionare COD GALBEN, de instabilitate atmosferica temporar accentuata, incepand din 18 iulie, ora 10:00 pana pe 19 iulie, ora 02:00. In intervalul mentionat, in zona de munte, Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania si local in Dobrogea si Maramures vor fi perioade cu instabilitate atmosferica. Aceasta se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (rafale in general de 55...70 km/h), grindina, descarcari electrice si averse torentiale. In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor fi de 20...25 l/mp si izolat de peste 40...50 l/mp, anunta ANM.

Totodata, intreaga tara se afla sub avertizari de COD ROSU si COD PORTOCALIU de canicula si disconfort termic deosebit de accentuat. Temperatura maxima se va situa in jurul a 41 de grade Celsius, iar cea minima va fi de 24 - 25 de grade.

ANM informeaza ca Romania urmeaza sa fie lovita de vreme severa pana la finalul saptamanii si ca furtunile severe pot produce tornade pe neasteptate.

Care sunt sansele sa se produca tornade in Romania, in urmatoarea perioada

Sansele sa se produca o tornada in Romania sunt relativ mici comparativ cu alte regiuni ale lumii, cum ar fi Statele Unite ale Americii, unde astfel de fenomene sunt mult mai frecvente. Cu toate acestea, tornadele nu sunt inexistente in Romania. In ultimii ani, au fost raportate cateva cazuri izolate de tornade, in special in sudul si sud-estul tarii.

Factori care influenteaza formarea tornadelor in Romania

Factori care influenteaza formarea tornadelor in Romania includ:

  • Conditiile meteorologice

Tornadele se formeaza de obicei in conditii de instabilitate atmosferica puternica, cu prezenta unei furtuni supercelulare.

Furtuna supercelulara este cel mai rar tip de furtuna. Se caracterizeaza prin curenti ascendenti adanci care se rotesc persistent si care se numesc mezociclon. Furtunile supercelulare sunt numite frecvent furtuni rotative. Din cauza curentilor rotativi ele pot genera ploi torentiale, vant puternic, descarcari electrice de lunga durata si caderi masive de grindina, noteaza Digi24.ro.

  • Sezonul

Cele mai multe tornade raportate in Romania au avut loc in lunile mai-iunie, cand conditiile atmosferice sunt mai favorabile pentru formarea furtunilor severe.

  • Regiunea

Zonele cele mai predispuse includ sudul si sud-estul tarii, desi teoretic, o tornada poate aparea oriunde.

Masuri de precautie in caz de tornada

ANM a publicat, pe site-ul oficial, o serie de masuri de precautie si aparare in cazul confruntarii cu fenomene meteorologice periculoase.

Furtunile severe pot produce tornade pe neasteptate. Daca observi o tornada, nu astepta sa vezi daca si cum se apropie! Intrerupe orice activitate in aer liber, indeparteaza-te si adaposteste-te intr-o structura solida, de exemplu in pivnita sau intr-o camera mica, interioara, aflata la cel mai de jos nivel al cladirii.

In timpul noptii tornadele sunt dificil de observat si confirmat. Chiar si ziua, daca astepti sa le vezi sau sa le auzi cum se dezvolta sau se apropie poate fi prea tarziu pentru a te mai putea adaposti.

Este important sa fim separati de exteriorul cladirii prin cat mai multi pereti.

Protejeaza-ti capul si picioarele de materiale transportate si aruncate de vant.

Stai cat mai departe de ferestre.

Trusa de urgenta - cat de importanta este si ce ar trebui sa contina

Inainte si in timpul unui eveniment periculos ideal ar fi sa ai la indemana o trusa de urgenta, adica un set esential de lucruri ce va vor ajuta pana la contactul cu salvatorii. Iata ce ar trebui sa contina, conform recomandarilor ANM:

  • APA - esentiala pentru supravietuire; un adult ar trebui sa consume circa doi (2) litri in fiecare zi

- o cantitate suficienta (bidoane de cativa litri si sticle mici) pentru doua-trei zile care sa va apere de deshidratare pana gasiti o sursa constanta de apa

- in situatii de pericol extrem, umpleti cu apa cada sau chiuveta si/sau orice recipiente; puteti dezinfecta apa cu solutie lichida (sau pastile) de clor (chiar si inalbitor de rufe)

Lucrurile neaparat necesare pot incapea intr-un RUCSAC care trebuie sa fie tinut in apropierea unei iesiri din locuinta, de unde sa poata fi luat rapid in caz de pericol sau de evacuare:

  • apa in 5-6 sticle mici (fiecare, 200-500 ml);
  • conserve in cutii metalice mici, usor de transportat, cu hrana mai bogata in carbohidrati necesari pentru energie (dulciuri sau zahar, paste fainoase, cartofi, fasole, orez, cereale) decat in proteine (carne, ciuperci);
  • medicamente necesare;
  • pachete de servetele dezinfectante;
  • un rand de haine care sa acopere corpul (pantaloni lungi, camasa groasa/pulover cu maneca lunga). Hainele pot fi imbracate, pentru a usura rucsacul si a elibera spatiu in el;
  • incaltaminte solida (bocanci sau pantofi inalti cu sireturi);
  • manusi impermeabile (nu complet textile);
  • pungi de plastic pentru a pastra si transporta apa;
  • un cutit pliabil cu lama solida sau un briceag mare este cel mai important obiect pe care trebuie sa il ai la indemana;
  • lanterna. Alimentarea cu energie electrica de la retea poate fi intrerupta temporar sau sistata definitiv;
  • un aparat de radio sau un comunicator (emisie-receptie) - radioul trebuie sa fie receptor de unde (ultra)scurte (SW, AM), nu numai FM. Un aparat radio te poate ajuta sa afli care este situatia in zona afectata si cea generala, sa afli rutele de evacuare accesibile si unde sunt punctele de adunare si asa mai departe;
  • baterii potrivite pentru radio/comunicator si pentru lanterna;
  • un dispozitiv prin care sa va faceti anuntata prezenta in cazul cand sunteti blocati sub daramaturi, de exemplu, un telefon mobil sau un fluier simplu (de arbitru) sau unul pentru caini;
  • noaptea, in exterior trebuie evitata folosirea lanternei din cauza posibilitatii atragerii jefuitorilor. De asemenea, noaptea, deplasarea trebuie fie evitata, fie sa se faca numai in zone sigure;
  • un act de identitate (buletin/ certificat de nastere in cazul copiilor sub 14 ani sau pasaport);
  • o suma de bani (numerar).

In general, pentru cresterea sanselor de supravietuire trebuie evitata izolarea. Grupurile de oameni au sanse mai mari de supravietuire decat indivizii izolati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Canicula Racire vreme

Articole recomandate

Citeste si despre