Cat a platit o familie la un restaurant din Navodari. Au crezut ca e nota gresita cand au vazut pretul

/ / Modificat: 2023-06-30
Cat a platit o familie la un restaurant din Navodari. Au crezut ca e nota gresita cand au vazut pretul

Se anunta cel mai aglomerat weekend din acest sezon, pe litoralul romanesc. Peste 100.000 de turisti sunt asteptati in statiunile de la malul marii, iar cazarile sunt deja ocupate in proportii de 80%.

Cu toate acestea, turistii continua sa fie nemultumiti de preturile piperate de pe litoral si privesc cu groaza notele de plata, la restaurante. Recent, un turist care a luat pranzul cu familia si prietenii la un restaurant din zona Mamaia Navodari, a ramas socat cand a vazut nota de plata de aproape 4.000 lei.

„Am mancat trei familii si am platit suma de 4.000 de lei. Cel mai scump produs a fost captura zilei cu trei pesti, un lup de mare si doua dorade pe care a dat 1.760 de lei. In rest vin, salate...Este incredibil! 4.000 de lei doar o masa.

Captura zilei, trei pesti, 1.700 de lei. Un ciolan, 80 de lei, portia de creveti, patru creveti adica, 80 de lei, 20 de lei un crevete, jambon 320 de lei si am mai dat si 300 de lei pe sparanghel”, a spus turistul pentru Antena 3 CNN.

Pe nota mai apar sapte portii de cartofi prajiti, in valoare de 147 de lei, spaghetele costa 40 de lei, iar un snitel - 42 de lei. Cel mai scump produs de pe nota de plata, „captura zilei”, a constat in dorada si lup de mare, peste care nu traiesc in Marea Neagra.

nota de plata turist mamaia

Pranzul i-a costat, asadar, mai mult ca vacanta in sine, iar turistul recunoaste ca nu a fost atent sa verifice preturile inainte de a comanda. Acesta a realizat apoi ca nici macar nu au primit bon fiscal, ci doar nota de informare.

„De banii astia luam trei porci la copii, am patru copilasi. Va dati seama. Mi-a placut, dar nu mai vin. Mai bine ma duceam in alta parte. Am plecat si nesatui. Este exagerat pretul. Al doilea sejur nu mai vin aici", a mai spus turistul.

Turistii, nemultumiti de preturile din Mamaia: "Un piure cu carnati - 70 de lei. Preturile sunt exagerat de mari!"

Nici la autoservire preturile nu sunt foarte mici, in Mamaia, dar sunt mai decente decat in alte localuri, spun turistii.

„Am luat o portie de piure cu aripioare, un piure cu carnati. 70 de lei. Preturile sunt exagerat de mari!”, a spus un turist.

„Fata de anul trecut, mai scumpe. Acum, ce sa faci, luam un pranz, omul tot trebuie sa manance”, a spus altul, potrivit playtech.ro.

In ceea ce priveste sezlongurile, in statiunea Mamaia acestea pot fi inchiriate pentru sume situate intre 50 si 100 de lei, in timp ce un baldachin poate ajunge sa coste 200 de lei pe zi. Zonele cu plaja libera nu prea mai exista, astfel ca turistii se vad nevoiti sa apeleze la aceste servicii contracost.

In Vama Veche o shaorma a ajuns sa coste cat o masa la restaurant

Turistii sunt tot mai nemultumiti de preturile piperate de pe litoralul romanesc. Pe langa Mamaia si Navodari, o alta statiune se pare ca a ajuns sa fie de lux, cu preturi pentru mancare chiar mai mari decat la Mamaia. Este vorba despre Vama Veche, care candva era statiunea preferata a boemilor si a persoanelor care vor sa se bucure de un weekend sau de un sejur la malul marii, fara sa se intoarca acasa cu o gaura foarte mare in buget.

Mai nou, in multe restaurante din Vama Veche nu mai poti sa mananci daca nu scoti din buzunar cel putin 35 lei pentru o ciorba.

„Ar merge un doi, trei lei mai putin, sincer, ca se aduna. O ciorba e 30-35 de lei, cam asa”, a spus un turist pentru Observator.

O shaorma a ajuns sa coste cat o masa la restaurant, mai exact 41 de lei, iar la restaurante, o apa plata costa dublu. Tot atat costa si o bere, 12 lei. Pentru o cupa de inghetata turistii platesc chiar si 20 de lei. Astfel, o familie cu un copil ajunge sa cheltuiasca, pentru o saptamana de vacanta in Vama Veche, aproape un salariu mediu pe economie.

Cat costa un pranz la Costinesti

Se pare ca cea mai accesibila statiune, din punct de vedere financiar, ramane Costinesti. Preturile sunt chiar si de trei-patru ori mai mici fata de alte statiuni, mai ales in zonele cu autoservire.

Pentru o portie de 150 g de cartofi prajiti turistii de pe litoral platesc 9 lei, in timp ce spre exemplu, pentru un ardei, se adauga un plus de 13 lei. Pentru o portie de ciorba de burta turistii de pe litoral scot din buzunar doar 18 lei, pe cand o portie de ciorba de vacuta este doar 16 lei.

Cat costa o noapte de cazare pe litoral

Dintr-un reportaj realizat de Stirile PRO TV aflam ca o noapte de cazare, in Mamaia, la un hotel de patru stele cu all inclusive, costa in jur de 600 lei pe noapte, pentru doua persoane. O familie cu copii ar trebui, cel mai probabil, sa scoata si mai mult din buzunar.

„Tarifele la un hotel de patru stele in statiunea Mamaia cu all inclusive pornesc de la 575 lei pe noapte pentru o camera dubla, 2 adulti”, spune Stefan Necula, reprezentant agentie de turism.

„O zi de plaja in Mamaia te costa, cu tot cu cazare daca stii sa alegi, 250 lei”, spune Razvan Chifan, administrator de plaja.

Insa unitatile cazare din Mamaia, cu camere la 200 lei pe noapte, sunt extrem de putine, daca nu chiar inexistente, cel putin pentru o familie cu un copil mic. O simulare pe platforma Booking ne arata ca, cea mai ieftina optiune de cazare pentru o familie cu un copil de 5 ani, in zona Mamaia, este o garsoniera in Navodari, la 8 km de centrul statiunii Mamaia si 1.5 km de plaja, care costa 201 lei pe noapte.

Preturi mai mari cu 30% la cazare pe litoral, de la 1 iulie

Chiar si asa, preturile continua sa creasca pe litoral. Incepand de la 1 iulie, turistii care vor sa petreaca un weekend la mare vor trebui sa scoata cu 30% mai mult pentru o noapte de cazare, fata de pana acum.

Cazarile sunt deja ocupate in proportii de 80%, insa sunt si hoteluri in care nu se mai gasesc locuri.

  • Surse: stirileprotv.ro, observatornews.ro, adevarul.ro, booking.com
  • Foto: Facebook, Pixabay

Taguri Concediu litoral romanesc Litoral romanesc Preturi hotel

Articole recomandate

Citeste si despre