Cat de periculoasa e „banana”, distractia preferata a romanilor la mare

/ / Modificat: 2023-06-30
Cat de periculoasa e „banana”, distractia preferata a romanilor la mare

Vara, cand ne bucuram de vacanta si ne relaxam la malul marii, este important sa fim constienti de riscurile de accidentare care pot aparea in timpul acestor momente de distractie. Medicii atrag atentia ca sporturile de vara, sariturile in apa si chiar si ”banana” atat de cautata de turistii romani pe litoral pot fi periculoase.

Cat de periculoasa e „banana”, distractia preferata a romanilor la mare: La viteza la care aceasta de deplaseaza, e ca si cum ne lovim de beton

In timpul vacantei, cand suntem tentati sa ne relaxam si sa lasam garda jos, riscul accidentelor creste direct proportional, astfel ca medicii le recomanda turistilor sa fie atenti si precauti la conditiile in care fac anumite sporturi, mai ales daca sunt intr-un loc nou sau daca o fac pentru prima data.

„Traumatismele articulare precum entorsele sau fracturile de glezna sunt frecvente in timpul vacantei la mare. Acestea pot aparea in situatii neprevazute, de exemplu atunci cand intram in mare si intalnim teren accidentat sau cand suntem loviti de valuri mari sau de persoane care alearga prin apa. De asemenea, sporturile nautice practicate la viteze mari pot duce la accidente grave si fracturi. De exemplu, sportul numit "banana", in care turistii sunt trasi pe apa cu o viteza mare, poate fi extrem de periculos. Viteza de deplasare face ca suprafata apei sa nu mai aiba proprietatile pe care le cunoastem, fiind similara cu lovirea de beton. De asemenea, utilizarea sky-jet-urilor sau practicarea wakeboardingului pot duce la accidente severe si pot pune in pericol si alte persoane”, explica Dr. Toma Cucu, medic primar ortopedie si traumatologie in cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Dr. Toma Cucu, medic primar ortopedie si traumatologie in cadrul Ovidius Clinical Hospital

Pentru a preveni astfel de accidente ortopedice, sporturile de viteza nu ar trebui practicate de persoane care au consumat alcool sau care au petrecut multe ore in soare, recomanda specialistul. Inainte de a merge la plaja, fiecare dintre noi ar trebui sa consulte prognoza meteo, sa fie atent la viteza vantului si inaltimea valurilor si, mai ales, sa urmeze indicatiile salvamarilor.

„In plus, este important sa nu sarim in apa intr-un mediu necunoscut, fara sa avem informatii despre adancimea apei, aspectul fundului marii sau prezenta obiectelor periculoase precum pietrele. Cele mai grave accidentari, inclusiv fracturi de coloana, paraplegie sau chiar deces, se produc adesea in astfel de situatii, in care persoanele se arunca in apa fara a-si proteja mainile in fata, fara a avea pregatirea necesara sau fara a cunoaste locul respectiv. Persoanele fara experienta nu ar trebui sa se expuna unui risc major, cum ar fi saritura de pe cea mai inalta trambulina sau in mare intr-un loc necunoscut. De asemenea, daca practica astfel de sporturi, este recomandat sa fie insotiti de alte persoane care pot interveni in caz de necesitate”, explica Dr. Toma Cucu.

In cazul unei accidentari ortopedice, cum ar fi o fractura, recunoasterea simptomelor si acordarea primului ajutor pot fi cruciale pana la sosirea ajutorului medical profesionist.

Semnele unei fracturi pe care fiecare persoana ar trebui sa le recunoasca pot include durere intensa, deformare vizibila a membrului afectat, imposibilitatea de a utiliza membrul in mod normal si disconfort la miscare. Inainte de a acorda primul ajutor este important sa ne asiguram de siguranta proprie si a persoanei accidentate si sa apelam serviciile de urgenta.

In timpul asteptarii ajutorului, daca mediul permite, putem imobiliza membrul afectat cu ajutorul unui pansament, o esarfa sau alte materiale disponibile, pentru a reduce miscarea si a preveni deteriorarea suplimentara. Nu trebuie sa incercam sa repunem in pozitie osul fracturat sau sa aplicam presiune directa pe acesta.

  • Foto: PR, Freepik

Taguri Distractie copii Jocuri plaja copii

Articole recomandate

Citeste si despre