Cat de periculoase pot fi intepaturile de tantari pentru copii. Medicul Mihai Craiu spune cand este cazul sa mergem la medic

/ / Modificat: 2023-07-09
Cat de periculoase pot fi intepaturile de tantari pentru copii. Medicul Mihai Craiu spune cand este cazul sa mergem la medic

Este vara si copiii petrec mult timp in aer liber. Fie ca merg in parcuri, la bunici, la mare, la munte sau in orice alt loc, creste riscul ca ei sa fie intepati de anumite insecte. In timp ce majoritatea parintilor isi fac griji cu privire la muscaturile de capusa, nici intepaturile tantarilor nu sunt intotdeauna lipsite de riscuri.

Aceste insecte aparent inofensive pot fi purtatoare ale virusului West Nile, pe care il raspandesc cu usurinta, prin intepaturile lor. Medicul pediatru Mihai Craiu explica la ce sa fim atenti atunci cand avem de-a face cu o intepatura de tantar in cazul copiilor si care sunt semnele care ar trebui sa ne trimita la spital.

Din cauza schimbarilor climatice, a crescut in ultimii ani numarul tantarilor si in tara noastra. Acestia se regasesc mai ales in mediile in care este umezeala ridicata, cum ar fi pe malul unor lacuri si nu numai. Ca o consecinta a cresterii numarului acestor insecte, s-a marit si numarul cazurilor de maladii considerate exotice, transmise de tantari.

Aceste insecte pot aduce, intr-un anumit spatiu, boli considerate disparute sau eradicate in urma cu mult timp. Exemplul cel mai elocvent este cel al malariei, care a reaparut in SUA, dupa 20 de ani, din cauza tantarilor. Un pericol real in ceea ce priveste intepaturile de tantari il reprezinta infectia simptomatica cu virusul West Nile. Chiar daca 80% dintre infectiile cu acest virus sunt asimptomatice, exista un procent de copii care pot face meningita din cauza acestuia.

„Daca a fost expus la tantari copilul, cu niste zile in urma, si apar febra mare, durere de cap, varsaturi in jet, aparent fara motiv, NU este bine!!! Mergeti la medic. Mai ales daca il supara pe copil lumina sau zgomotele obisnuite. Acestea sunt semne care pot fi intalnite in meningita.”, explica medicul Mihai Craiu, intr-o postare pe Facebook.

Asadar, in cazul in care copilul se confrunta cu simptomele descrise de medicul pediatru si are urme de intepaturi de tartari, mergeti de urgenta cu el la medic. Urmariti starea generala a copilului, dar si eventualele eruptii care pot aparea pe corpul acestuia. In cazul meningitei, pot aparea pe piele niste pete rosii-vinetii. In cazul acestora, este util testul paharului: apasand cu un pahar de sticla, transparent, pe portiunea pe care este pata, daca aceasta nu dispare si ramane in continuare vizibila, acesta este un alt semn care ar trebui sa va trimita la camera de garda cu copilul.

FOTO: Freepik

Taguri Intepaturi tantari Copii Tantari

Articole recomandate

Citeste si despre