Cat timp au nevoie copiii sa petreaca afara, pentru a uita de telefoane si tablete

/ / Modificat: 2024-07-23
Cat timp au nevoie copiii sa petreaca afara, pentru a uita de telefoane si tablete

 

Este vara si copiii care invata in sistemul de stat sunt in vacanta. Pentru parinti, poate fi o provocare sa gaseasca modalitati de a petrece timpul cu cei mici in fiecare zi, astfel ca de multe ori copiii cauta refugiu in tehnologie. 

Cum ii facem pe copii sa nu mai ceara telefon sau tableta 

La varste mici, copiii au foarte multa energie, pe care simt nevoia sa o consume zi de zi. Acest lucru poate fi solicitant si provocator pentru parinti, mai ales in vacante. Daca nu au posibilitatea de a-i trimite la bunici sau in tabere, sa petreaca timpul in aer liber, parintii sunt nevoiti sa apeleze la telefoane, tablete sau calculatoare, pentru a le umple celor mici timpul. 

Psihologul Oana Moraru, care lucreaza indeaproape cu copii, a explicat intr-o postare pe Facebook de cat timp au nevoie cei mici in natura, zilnic, pentru a uita de dispozitivele mobile. Potrivit ei, copiii au nevoie de 6-7 ore de joaca pe zi, in aer liber. 

”Daca ati petrece o saptamana cu un grup de copii, ati intelege cu adevarat care este nivelul de activitate fizica de care au nevoie, in general, ca sa nu intrebe de console, telefon sau tableta. Exista un prag de ocupare si de angajare a energiei fizice care consuma complet pofta de a butona.

Doar ca adultul e prea obosit sa isi imagineze cat anume din ziua unui copil trebuie petrecuta activ, in miscare. Numai gandul in sine il oboseste - acela ca intre 7 si 16 ani, omul ar trebui sa alerge, sa se catere, sa construiasca, sa inoate, sa vasleasca, sa cerceteze, sa cante, sa danseze - cam 6 -7 ore pe zi. Afara, in natura, cu prietenii. Cu pietre aruncate in baltoace. Cu genunchii juliti. Cu fata arsa de vant.

Pentru asta este construit corpul uman. Pentru descoperirea limitelor fizice, pentru oboseala aceea buna care te adoarme neintors. Ne petrecem ore in sir in lupte pentru a-i convinge sa lase tableta. Nu este deloc despre ce argumente ii conving, nici despre disciplina sau responsabilizarea lor. E mai degraba vorba despre un adevar biologic pe care nu il respectam”, a transmis specialista, pe Facebook. 

”Corp insuficient provocat fizic”

”Cea mai mare boala a lumii noastre este inactivitatea. Canapeaua si serialele tv. Tableta pentru copii si sentimentul ca tot suntem obositi si ca avem nevoie de odihna. Certurile. Argumentarile. Explicatiile. Rugamintile. Amenintarile. Toate sunt simptomele unui corp insuficient provocat fizic. Un copil obosit are nevoie de multa miscare. Un copil pe care il certi ca nu respecta limita de timp la calculator nu are, de fapt, program activ, clar si angajant dinspre parintii lui. N-a invatat inca ce poate face cu propriul corp. 

De 5 saptamani, de cand sunt in tabara, cu grupuri de copii pana la 14-15 ani, unul nu a intrebat de telefon. Cand i-au intrebat parintii de ce, raspunsul a fost mereu acelasi: 'Pai, daca am avut tot timpul ce face!'”, a mai spus Oana Moraru. 

FOTO: Freepik

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Telefoane mobile Tablete pentru copii Timp afara copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre