Medicul copiilor, Catalin Cirstoveanu, s-a mutat in spital in aceasta perioada si le transmite tuturor colegilor sai sa reziste in aceasta perioda si in aceste conditii grele.
„E o onoare ca ne facem treaba in conditiile astea, iar unii o fac in conditii foarte grele. Vom trece si peste asta!”
„Ne facem datoria”, declara Catalin Cirstoveanu, seful Terapiei Intensive nou-nascuti de la Marie Curie, scrie republica.ro.
"Avem 30 de copii de bolnavi, unii dintre ei in stare grava. La terapie neonat, ne facem treaba”, spune medicul. Mutat in spital in aceasta perioada, el anunta masurile speciale luate in sectie si pastreaza legatura cu o colega asistenta, depistata cu covid. Contacta a lucratorului ADP care a mintit autoritatile, asistenta este asimptomatica, in stare buna, si e ingrijita la Spitalul Victor Babes", spune medicul.
Acesta a precizat ca este nevoie de medici, iar toata lumea trebuie sa se concentreze pe aceasta epidemie, care este abia la inceput.
"Avem nevoie de doctori. Cred ca cei care acorda consultatii cronice le-ar putea amana o perioada, iar celor care lucreaza la foc continuu – e o onoare ca ne facem treaba in conditiile astea, iar unii o fac in conditii foarte grele. Stau o saptamana la spital si apoi pleaca doua saptamani la izolare. si oamenii astia nu se mai plang de nimic. Cu inteligenta, proceduri medicale si credinta in Dumnezeu, vom trece si peste valul asta de epidemie. Sa nu uitam ca nu avem niciun deces in Romania si ca epidemia e la inceput”.
"30 de copii sunt internati la acest moment in sectia de la „Marie Curie”, cu trei in plus fata de cele 27 de locuri disponibile, in timp ce alti 21 se afla inca pe lista de asteptare. „Trei au plecat acasa si urmeaza sa mai externam un copil zilele acestea”, spune doctorul Cirstoveanu. Toti cei externati sunt asimptomatici, in stare buna.
„Au plecat cu indicatii clare: sa stea acasa, izolati, in urmatoarele doua saptamani. Nicio persoana bolnava sa ii viziteze; raman acasa. Sunt pacienti cu probleme ale aparatului respirator, multi prematuri care au stat sub tratament antibiotic, au fost ventilati mecanic, cu boli cardiace unii dintre ei. Ei sunt receptivi la infectii virale. Sa stea separat - este recomandarea pe care o facem la externare tuturor pacientilor nostri: cel putin o luna de zile sa fie feriti de orice fel de viroza respiratorie, iar primele doua saptamani sa fie de izolare, la domiciliu, avand in vedere contextul”, sfatuieste medicul medicul.
"In ceea ce-i priveste pe ultimii micuti internati in sectie, acestia sunt urgente, copii cu malformatii cardiace: un cord hipoplazic, o stenoza pulmonara si un retur venos total aberant fiind diagnosticele. Din fericire, in aceasta perioada e in desfasurare misiunea de la Cardiochirurgie, organizata cu ajutorul asociatiei Inima Copiilor. Cei patru medici se straduiesc sa salveze cele mai grave cazuri aici avand in vedere situatia generala: spitalele din Europa nu mai primesc pacienti din afara, iar zborurile catre Italia sunt sistate. Practic, acesti copii nu aveau nicio sansa. „Venita de la Londra, doctor Hyam Mahmoud, cardiolog interventionist, a rezolvat intr-o prima faza stenoza pulmonara dilatand-o”, explica Cirstoveanu. „Copilul e bine, e detubat. Cel cu retur venos total aberant a fost rezolvat de doctorul Tammam Youssef, cardiochirurg, iar acum e pe dializa, incercam sa il salvam. Vedem ce decizie ia dr Tammam in cazul cordului hipoplazic”.