Caz bizar: Gemeni nascuti de aceeasi mama, dar tati diferiti. Cum a fost posibil

/ / Modificat: 2021-02-22
Caz bizar: Gemeni nascuti de aceeasi mama, dar tati diferiti. Cum a fost posibil

O femeie din China, orasul Xiamen, a nascut gemeni, care aveau insa tati diferiti. Fenomenul este destul de rar, iar medicii spun ca poarta numele de superfecundatie heteroparentala.

Acest proces are loc cand doua ovule sunt fertilizate de spermatozoizi care nu provin de la aceeasi persoana sau cand fecundarea fiecarui ovul are loc dupa doua acte sexuale diferite.

Cazul a fost facut public de directoarea Fujian Zhengtai Forensic Identification Centre, agentia guvernamentala care se ocupa de efectuarea testelor de paternitate. Sotul femeii a observat ca unul dintre copii nu ii seamana.

Barbatul a cerut un test ADN, iar rezultatul i-a confirmat suspiciunile: nu era tatal biologic al unuia dintre gemeni. In cele din urma, femeia a recunoscut ca a avut o aventura extraconjungala de o noapte.

In 1992 a fost publicat un raport despre paternitatea gemenilor diferiti (cand cele doua ovule sunt fecundate separat, dar fertilizate si transportate in acelasi timp). Raportul a constatat ca dintre cei analizati, 2,4% au avut tati biologici diferiti. 

"Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa existe o serie intreaga de evenimente care au loc in aceleasi cateva ore. Femeia trebuie sa aiba relatii sexuale cu doi barbati diferiti intr-un timp relativ scurt. Ambele raporturi sexuale trebuie sa se intample in perioada ovulatiei, in care sa se produca doua ovule in loc de una. Trucul este ca femeia ar trebui sa aiba relatii sexuale cu doi barbati in termen de 5 sau 6 ore", a declarat Allan Pacey, un profesor de andrologie de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.

Cum are loc superfertilizarea heteropaterna

Lilian Andrea Casas Vargas , doctor in stiinte biologice, a explicat cum este posibil fenomenul superfertilizarii heteropaterne. 

„Apare atunci cand un al doilea ou, eliberat in timpul aceluiasi ciclu menstrual, este fertilizat de un spermatozoid de la un barbat diferit, in contact sexual separat. In cuvinte colocviale, ceea ce s-a intamplat a fost ca femeia a intretinut relatii sexuale cu doi barbati diferiti intr-o perioada scurta de timp, mai mult sau mai putin de sapte pana la zece zile, iar un ovul a fost fertilizat de un barbat si celalalt ovul de un barbat diferit".

Casas explica faptul ca este relativ comun ca femeile sa produca doua sau mai multe oua in acelasi ciclu fertil. 

"Exista factori genetici, biologici sau de tratament cu unii hormoni care pot face aceasta superovulatie frecventa." Desi la om aceste cazuri sunt rare sau sunt rar raportate, superfecundatia heteropaterntala este comuna in lumea animala. Spre exemplu, pisicile domestice si cainii au urmasi gemeni de la tati diferiti, la fel si pasarile. 
 

Articole recomandate

Citeste si despre