Cazul ciudat al unui copil de 7 ani caruia medicii i-au extras 526 de dinti

/ / Modificat: 2020-07-27
Cazul ciudat al unui copil de 7 ani caruia medicii i-au extras 526 de dinti

O echipa de medici stomatologi din India a extras peste 500 de dinti de la un baiat de 7 ani, intr-o interventie chirurgicala care a durat o ora si jumatate.

Ravindran a fost dus la Spitalul Universitar Saveetha din Chennai, in sudul tarii, pentru ca avea umflaturi pe partea dreapta a maxilarului.

Dupa o serie de investigatii, medicii au descoperit o structura mare si dura care cantarea aproximativ 200 de grame. Cand au extras-o, stomatologii au descoperit ca acesta continea 526 de dinti intre 1 si 15 milimetri.

dinti

Leziunea care a afectat copilul este cunoscuta sub numele de odontoma, o tumora benigna legata de dezvoltarea dentara.

„Genul de tumora detectata a impiedicat cresterea permanenta a molarilor la copilul din partea afectata”, a spus dr. Senthilnathan, profesor la Departamentul de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala la Spitalul Universitar din Saveetha.

Radiografia si tomografia au aratat mai multi dinti rudimentari intr-un sac-ca-tesut.

Potrivit expertilor spitalului, acesta este un caz unic si primul de acest gen in care se gasesc atat de multi dinti la o singura persoana. Un caz similar a avut loc in 2014. Cu acea ocazie, chirurgii au extras 232 dinti din gura unui adolescent intr-o operatie de sapte ore.

Umflatura maxilara a aparut la varsta de 3 ani

Ravindran avea 3 ani cand parintii lui au observat o umflatura mica in maxilarul sau. La acea vreme a fost dus la spital, dar din moment ce baiatul nu a cooperat, nu a fost supus unei investigatii amanuntite. Umflatura a continuat sa creasca in zona, iar copilul nu a dezvoltat dinti permanenti pe acea parte a gurii pana la varsta de 7 ani.

Deoarece operatia a fost facuta la o varsta frageda, nu a afectat foarte mult tesutul din gura, iar baiatul nu va necesita o reconstructie a maxilarului, a remarcat Senthilnathan.

In ceea ce priveste cauza tumorii, nu se cunoaste cu exactitate originea acesteia, dar se crede ca aceasta se poate datora cauzelor genetice.

Cu toate acestea, a explicat Pratibha Ramani, profesor si director al departamentului de patologia orala si maxilo-faciala ori „mediul pot juca un rol important”.

Sursa: https://www.bbc.com/

Articole recomandate

Citeste si despre