Cazurile noi de infectii cu Covid au explodat. Miercuri au fost raportate peste 7000 de noi cazuri. Deja, peste 200 de localitati din tara au intrat in scenariul rosu, iar autoritatile pregatesc noi masuri pentru prevenirea infectiilor.
Scolile sunt si ele in pericol, mai ales ca tulpina Delta este foarte contagioasa, iar copiii si tinerii sunt cei mai afectati. Medicul Alexandru Rafila sustine ca testarea saptamanala a copiilor ar ajuta foarte mult la prevenirea raspandirii noului virus in scoli.
”In primul rand, adultii care traiesc impreuna cu copiii, parintii sau alte rude apropiate, ar trebui sa fie vaccinate, asta e o masura care previne imbolnavirea copiilor si sigur, daca exista copii cu varsta mai mare de 12 ani in familie, e bine sa fie vaccinati si ei”, declara Alexandru Rafila.
”Nu trebuie sa ne gandim la lucruri extrem de birocratice, dimpotriva, trebuie sa fie o testare de screening, adica de depistare, care ulterior, daca de exemplu un test este pozitiv, poate fi confirmat intr-un laborator, nu e nici un fel de problema, dar lucrul asta trebuia organizat in timpul verii, acum pana il organizam, se termina valul pandemic”, mai spune Alexandru Rafila.
De asemenea, Alexandru Rafila sustine ca aerisirea regulata a claselor este esentiala pentru evitarea focarelor de coronavirus.
”Cel de-al treilea lucru este bineinteles legat de respectarea masurilor din scoala, de distantare, in masura posibilului. Eu nu sunt ingrijorat de exemplu de imbolnavirea copiilor de catre cadrele didactice, chiar daca sunt nevaccinate, pentru ca acolo exista o anumita distantare, atat cadrele didactice cat si copiii poarta masca, deci riscurile de imbolnavire sunt mai mici.
Cum se face aerisirea claselor
In plus, un lucru care este esential si care este recomandat cu tarie si de OMS si de Centrul European de Control al Bolilor, este aerisirea foarte buna a claselor in pauze”, a concluzionat medicul Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.