Ce risti daca iti duci copilul in vacanta, in timpul anului scolar. Amenzi usturatoare pentru parintii care fac asta

/ / Modificat: 2024-08-08
Ce risti daca iti duci copilul in vacanta, in timpul anului scolar. Amenzi usturatoare pentru parintii care fac asta

 

Majoritatea parintilor isi planifica vacantele de familie astfel incat sa coincida cu vacantele scolare ale copiilor, insa sunt si exceptii. In timpul anului scolar, biletele de avion si cazarile sunt mai ieftine, iar cei care obisnuiesc sa isi petreaca vacantele in afara tarii ii invoiesc uneori pe copii de la scoala pentru a-i lua cu ei. 

Parintii care fac acest lucru sunt aspru sanctionati in tarile din Uniunea Europeana. In functie de legislatie, acestia risca de la amenzi usturatoare pana la arest inclusiv. Dreptul copilului la educatie este stabilit prin lege, iar atunci cand el lipseste de la scoala fara sa aiba un motiv intemeiat, precum starea de sanatate, se considera ca dreptul ii este incalcat. 

In Marea Britanie, de exemplu, parintii care nu isi duc copiii la scoala cateva zile pentru a pleca in vacanta risca amenzi de la cateva zeci de lire sterline, pana la 2.500 de lire, care este sanctiunea maxima prevazuta in lege. Cu toate acestea, potrivit unui sondaj, o treime dintre parintii chestionati au declarat ca ar fi dispusi sa plateasca amenda, daca pretul total al vacantei ar fi mai mic decat in perioada vacantelor scolare, cu tot cu amenda.

Tara in care parintii risca inchisoarea

Si in Austria parintii sunt sanctionati daca copiii lipsesc de la scoala mai mult de 3 zile, fara un motiv intemeiat. Aici, amenzile sunt cuprinse intre 110 si 400 de euro, dar pot ajunge si la doua saptamani de inchisoare. 

In tari precum Franta, Ungaria, Italia, Spania sau Tarile de Jos sanctiunile sunt similare, pornind de la cateva zeci sau sute de euro si putand ajunge la zeci de mii de euro, in cazul in care se dovedeste ca performanta scolara a elevului a fost afectata de absenta de la scoala. 

Legislatia din Romania prevede avertisment si amenzi de cateva sute de lei pentru parintii ai caror copii lipsesc de la scoala nemotivat. Conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si a Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, parintii sunt responsabili pentru asigurarea frecventarii scolare de catre copii. In cazul in care un copil este absent nejustificat, inclusiv pentru vacante in timpul anului scolar, scolile pot aplica masuri administrative.

FOTO: Freepik

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vacanta copii Amenda

Articole recomandate

Citeste si despre