Ce se intampla cu elevii care au mai mult de 20 de absente nemotivate, in noul an scolar. Ministerul Educatiei a stabilit clar

/ / Modificat: 2024-08-09
Ce se intampla cu elevii care au mai mult de 20 de absente nemotivate, in noul an scolar. Ministerul Educatiei a stabilit clar

 

Anul scolar 2024-2025 vine cu cateva schimbari pentru elevii din Romania. Pe langa organizarea unor sali de detentie in scoli, unde sa fie trimisi elevii care deranjeaza orele, se schimba politica privind nota la purtare si absentele nemotivate.

In urma cu ceva timp, ministrul Educatiei, Ligia Deca, propunea ca pragul maxim de absente pentru un elev sa fie 40, in loc de 20, cat era pana acum. In urma unor consultari si critici din partea profesorilor, Ministerul a decis sa pastreze pragul de 20 de absente.

Astfel, la fiecare 20 de absente nejustificate, elevilor le va fi scazuta nota la purtare cu un punct. Anuntul a fost facut de Ministerul Educatiei, care a dat spre publicarea in Monitorul Oficial documentele care stabilesc drepturile si obligatiile elevilor. 

Nota la purtare se stabileste la final de modul

Dascalii care au criticat masura privind ridicarea pragului la 40 de absente au argumentat ca aceasta masura ar incuraja absenteismul de la scoala. Potrivit legii, elevii au dreptul deja la 40 de absente motivate de parinti, in afara situatiilor medicale. Daca numarul ar fi crescut si pentru absentele nemotivate pentru care nu se impune sanctiune, ar fi ajuns la 79 de absente pe care elevii ar fi putut sa le faca intr-un an, fara sa fie trasi la raspundere. 

In noul an scolar, nota la purtare se va acorda la fiecare final de modul, nu la sfarsitul anului, cum era pana acum. La final de an, se vor scadea puncte din aceasta nota, daca elevii au mai mult de 20 de absente nemotivate.

”La fiecare sfarsit de interval de cursuri (modul) se acorda o nota la purtare, prin care se evalueaza comportamentul elevului si respectarea regulamentului unitatii de invatamant. La finalul anului scolar, se calculeaza media acestor note. Media rezultata se diminueaza in mod corespunzator, cu cate un punct pentru fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar”, a transmis Ligia Deca.

FOTO: Freepik

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Elevi Scoala Cursuri elevi An scolar

Articole recomandate

Citeste si despre