Ce se intampla, de fapt, in creier cand avem rau de masina. Explicatia stiintifica

/ / Modificat: 2023-11-03
Ce se intampla, de fapt, in creier cand avem rau de masina. Explicatia stiintifica

Cercetatorii au facut o descoperire fascinanta, care pare sa explice foarte bine senzatia de rau de masina pe care multi, copii si adulti deopotriva, o resimt.

O echipa de oameni de stiinta spanioli a pus in aplicare un experiment pentru a afla ce neuroni se activeaza pentru a provoca greata si ameteala in timpul miscarii.

Soarecii folositi in experiment au fost bagati intr-un tub de plastic legat de un spinner rotativ, care s-a transformat, astfel, intr-un soi de carusel. Dupa experiment, temperatura corporala a animalelor a scazut, au ocolit mancarea si au stat ghemuite in custile lor, semn ca au avut senzatii asemanatoare cu raul de miscare acuzat de oameni.

Ce provoaca raul de miscare, de fapt

Coroborand datele cu cercetarile anterioare, neurocercetatorul Pablo Machuca-Marqueza, de la Universitatea Autonoma din Barcelona, si colegii sai s-au gandit sa examineze celulele din nucleul vestibular, un manunchi de fibre nervoase din trunchiul cerebral care transmite semnale de la ureche la creier.

Mesajul de miscare este transmis catre creier de senzorii din urechea medie, de membre si de ochi. Atunci cand ne deplasam cu ajutorul unui vehicul, ochii si urechea interna spun creierului ca ne miscam, dar membrele nu; avem, deci, de a face cu o nepotrivire senzoriala de informatii, ceea ce se crede ca provoaca raul de miscare.

Echipa de cercetatori a inhibat diferite subseturi de neuroni din nucleele vestibulare ale soarecilor si apoi i-au legat dinnou pe spinner. Astfel s-a putut constata ca inactivarea unui grup de neuroni vestibulari care exprima o proteina numita VGLUT2 a prevenit raul de miscare indus de rotirea animalelor. Ulterior, activarea aceluiasi set de neuroni a declansat comportamente asemanatoare curaul de miscare la soareci care nu se invarteau. Concret, celulele care au dezvoltat un receptor CCK-A au fost responsabile de cele mai multe comportamente similare cu raul de miscare. Cercetatorii au cartografiat apoi circuitele acestor neuroni CCK-A si astfel au gasit proiectii dense de neuroni conectati la nucleele parabrahiale ale creierului.

Identificarea  neuronilor care se activeaza cand se declanseaza raul de miscare poate fi un pas inainte spre gasirea unor solutii eficiente contra acestei senzatii neplacute, care iti poate afecta calatoriile.

FOTO: Freepik

Taguri Rau de masina

Articole recomandate

Citeste si despre