Ce spun autoritatile despre norul radioactiv care ar putea ajunge deasupra Romaniei

/ / Modificat: 2019-08-19
Ce spun autoritatile despre norul radioactiv care ar putea ajunge deasupra Romaniei

Unitatea 4 a centralei atomice de la Beloiarsk din regiunea Muntilor Urali a fost oprita duminica, in urma detectarii unei erori la sistemul de siguranta, informeaza publicatia The Moscow Times, preluata de Mediafax.

Pe 12 iulie, un reactor de la aceeasi centrala a fost oprit timp de cateva zile in urma activarii unui mecanism de siguranta.

In acest context, romanii se tem cu privire la un posibil nor radioactiv care ar veni dinspre Rusia, mai ales cand vine vorba de copii. Insa nu exista date care sa indice existenta unor factori de risc radioactiv pentru populatia din Romania, potrivit unui comunicat comun, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Comisiei pentru Controlul Activitatilor Nucleare si Agentiei pentru Protectia Mediului.

"In ceea ce priveste informatiile aparute in spatiul public, referitoare la posibila prezenta a unui nor radioactiv deasupra Romaniei, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) aduc in atentia opiniei publice faptul ca nu exista date care sa confirme sau sa indice existenta unor factori de risc radiologic pentru populatia de pe teritoriul Romaniei sau mediu care sa impuna luarea unor masuri de raspuns.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului monitorizeaza in permanenta radioactivitatea mediului, iar la masuratorile efectuate din 8 august si pana in prezent "nu exista nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivitatii mediului," se precizeaza in comunicat.

Nu sunt modificari nici la nivel international

De asemenea, reprezentantii celor trei institutii sustin ca nici la nivel international nu au fost raportate modificari ale nivelului de radioactivitate a mediului.

Autoritatile romane asigura populatia ca sunt in contact permanent cu Centrul de Incidente si Urgente din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena si cu statele cu care Romania are incheiate tratate bilaterale in cadrul Conventiei Internationale de notificare rapida in cazul urgentelor radiologice si accidentelor nucleare.

"Nivelul radiatiilor masurate de catre ANPM prin RNSRM se incadreaza in limitele radioactivitatii mediului natural. CNCAN, ANPM impreuna cu IGSU precizeaza ca nu exista niciun pericol radiologic pentru populatie sau pentru mediu," se mai arata in comunicat.

Articole recomandate

Citeste si despre