Ce votam pe 9 iunie? Tot ce trebuie sa stii despre alegerile din 9 iunie 2024 in Romania

/ / Modificat: 2024-06-06
Ce votam pe 9 iunie? Tot ce trebuie sa stii despre alegerile din 9 iunie 2024 in Romania

Duminica, 9 iunie 2024, in Romania vor avea loc alegerile locale si cele pentru Parlamentul European. Aceste alegeri sunt comasate, ceea ce inseamna ca cetatenii vor vota pentru ambele categorii in aceeasi zi.

Alegeri locale

La alegerile locale, cetatenii romani vor vota pentru:

  • Primarul localitatii;
  • Consilierii locali;
  • Presedintele consiliului judetean;
  • Consilierii judeteni;
  • Consilierii generali ai municipiului Bucuresti (pentru locuitorii Capitalei).

Principalii sase competitori politici la alegeri locale din 2024 sunt Partidul Social Democrat (PSD), Partidul National Liberal (PNL), Uniunea Salvati Romania (USR), Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR/RMDSZ), Partidul Miscarea Populara (PMP) si PRO Romania (PRO). Pe langa cei sase competitori politici principali anterior enumerati, la alegeri vor mai participa si alte formatiuni politice precum Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) sau Partidul Ecologist Roman (PER) si Partidul Verde (PV/Verzii) in cadrul aliantei AER pentru Romania (AER). Totodata, principalele doua aliante electorale in competitie in cadrul acestor alegeri locale sunt Coalitia Nationala pentru Romania (CNR; alternativ Coalitia PSD-PNL de asemenea) respectiv Alianta Dreapta Unita (ADU).

Guvernul care va organiza urmatoarele alegeri locale este guvernul Ciolacu reprezentand Coalitia Nationala pentru Romania (CNR) alcatuita din Partidul Social Democrat (PSD) si Partidul National Liberal (PNL), initial cuprinzand si Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR/RMDSZ), aceasta formatiune ramanand in coalitia respectiva pana in 2023.

Alegeri pentru Parlamentul European

In paralel, se vor desfasura si alegerile pentru Parlamentul European, unde romanii vor alege reprezentantii tarii in aceasta institutie europeana.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt esentiale pentru stabilirea reprezentantilor Romaniei in aceasta institutie importanta a Uniunii Europene. Aceste alegeri au loc o data la cinci ani, iar reprezentantii alesi vor juca un rol crucial in legislatura europeana, influentand politicile care afecteaza toate statele membre.

Romania are alocat un numar de 33 de reprezentanti, care sunt alesi in sistem proportional, pe liste inchise; exista o singura circumscriptie. Cu alte cuvinte, fiecare partid primeste mandate direct proportional cu numarul de voturi obtinute

Cine poate vota la alegerile europarlamentare

La alegerile pentru Parlamentul European, pot vota:

  • Cetatenii romani care au implinit 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.
  • Cetatenii altor state membre ale Uniunii Europene rezidenti in Romania, cu conditia sa fie inscrisi pe listele electorale speciale​ (Antena 3 CNN)​.

Potrivit registrului electoral, sunt aproape 19 milioane de romani care au dreptul sa voteze pe 9 iunie. Aproximativ un milion voteaza pentru prima data. 20 de mii dintre ei au implinit 18 ani luna trecuta.

>>> Vezi AICI candidatii la europarlamentare din partea Romaniei <<<

Procedura de vot pentru alegerile din 9 iunie 2024

Fiecare alegator va primi cinci buletine de vot corespunzatoare fiecarei categorii enumerate mai sus. Procedura de vot este urmatoarea:

  • Alegatorul se prezinta la sectia de votare si prezinta un act de identitate.
  • Dupa verificarea identitatii si inscrierea in listele electorale, alegatorul primeste cele cinci buletine de vot, o stampila si o tusiera (noutate in procesul electoral romanesc).
  • In cabina de vot, alegatorul aplica stampila cu mentiunea „VOTAT” in casuta candidatului sau listei dorite pe fiecare buletin.
  • Buletinele de vot se introduc apoi in urnele corespunzatoare.

Este crucial ca pe buletine sa fie aplicata stampila de control a sectiei de votare pentru a fi considerate valide. In caz contrar, votul va fi anulat​ (Libertatea)​​ (Antena 3 CNN)​.

Conditii pentru votare

Toti cetatenii romani si cetatenii UE rezidenti in Romania, cu varsta de 18 ani impliniti pana la data alegerilor.

Alegatorii sunt arondati sectiilor de votare in functie de domiciliu sau resedinta, dar pot vota si la alte sectii daca nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor, fiind inscrisi pe listele suplimentare.

Cum se voteaza

Cetatenii sunt arondati sectiilor de votare in functie de domiciliu sau resedinta. Daca un alegator se afla intr-o alta localitate in ziua votului, poate vota la orice sectie de votare, fiind inscris pe listele suplimentare.

Persoanele care nu se pot deplasa din cauza unei boli, internarii in spital, sau altor motive obiective, pot solicita urna mobila, anexand documente justificative. Cererile pentru urna mobila pot fi depuse atat electronic, cat si fizic, la biroul electoral de circumscriptie locala.

Este interzisa propaganda electorala in si in jurul sectiilor de votare, precum si consumul sau vanzarea de alcool in proximitatea sectiilor. Nerespectarea regulilor poate atrage sanctiuni si amenzi​.

Alegerile din 9 iunie 2024 sunt esentiale pentru viitorul administrativ si politic al Romaniei, atat la nivel local, cat si european. Prin vot, cetatenii vor decide cine va administra orasele si judetele lor, dar si cine ii va reprezenta in Parlamentul European, influentand astfel viitorul politic si legislativ al Uniunii Europene.

Surse: 

  • https://www.libertatea.ro/stiri/alegeri-locale-2024-9-iunie-vot-candidati-primari-rezultate-live-text-4851729
  • https://www.antena3.ro/alegeri-locale-2024/cum-se-voteaza-in-romania-ghid-complet-alegeri-locale-alegeri-europarlamentare-711196.html
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_locale_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_2024
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_pentru_Parlamentul_European_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_2024
  • https://votcorect.ro/euro-locale-2024/reguli/ce-votam-pe-9-iunie/
  • https://www.euronews.ro/articole/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-alegerile-din-9-iunie-cate-buletine-de-vot-vor-prim

Foto: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stiri

Articole recomandate

Citeste si despre