Celulele stem ar putea provoca cancerul mamar

/ / Modificat: 2007-03-16
Celulele stem ar putea provoca cancerul mamar





 

Un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului ‘Dana Farber’ lanseaza ipoteza conform careia celulele canceroase stem- un numar redus de celule dintr-o tumoare, care se auto-regenereaza, sunt responsabile de dezvoltarea si recidiva cancerului, iar eliminarea acestor celule ar putea vindeca boala.

Cercetatorii dezvaluie in numarul din martie al publicatiei ‘Celula canceroasa’ faptul ca au identificat doua grupari de celule cancaroase, distincte din puncte de vedere genetic, in tumorile cancerului mamar. Una din cele grupari contine celule despre care oamenii de stiinta cred sunt de tipul stem, regasite in cancerul la san. ‘Daca celulele care provoaca aparitia cancerului mamar provin de la o singura celula canceroasa stem, s-ar putea trata boala doar cu un singur medicament’, declara dr. Kornelia Polyak, autorul principal al studiului.

‘Totusi, descoperirile noastre sugereaza faptul ca celulele din tumoare provin dintr-o celula-mama, asemanatoare cu cele stem, care apoi au o deviatie genetica, deci ar trebui tratate ambele tipuri de celule’. Rezultatele arata ca ambele tipuri de celule si probabil, si altele, sunt implicate in dezvoltarea cancerului mamar. In timp ce analizau genetica fiecarui tip de celula, cercetatorii au descoperit ca presupusele ‘celulele canceroase stem’ erau conduse pe o cale activata molecular, care le face sa semene cu celulele normale stem. Femeile care sufera de tumori la san, formate din asa-zisele ‘celule canceroase’ sunt supuse unui risc mai mare de reaparitie a cancerului.

Privind partea optimista a lucrurilor, calea activata anormal a acestor celule, cunoscuta si sub numele TGF-Beta1, poate fi blocata cu ajutorul medicamentelor experimentale care sunt testate acum, declara Polyak, care este, de asemenea, profesor la Harvard Medical School. Acesti inhibatori, combinati cu alte medicamente, pot imbunatati perspectivele de tratare a cancerului provocat de aceste celule.

Luand in considerare formele de cancer intalnite pana acum, aceasta boala apare din dezvoltarea celulelor normale, care sufera mutatii si formeaza o tumoare complex de celule canceroase.

In ultimul timp a crescut interesul pentru explicatiile alternative cu privire la aparitia cancerului- tot mai multi cred ca tumorile sunt provocate de o singura celula stem care sufera o deviatie, de exemplu, in tesutul de la nivelul sanului, si rezulta un grup de celule canceroase identice din punct de vedere genetic. Si mai mult, sunt necesare mai multe cai si gene necesare in  functionarea celulelor stem normale sunt activate in celulele canceroase si joaca un rol esential in dezvoltarea tumorilor. Conform teoriei cu privire la celulele stem canceroase, cele cateva celule de acest fel care se autoregenereaza sunt greu de distrus, si rezistenta acestora poate explica de ce acestea reapar dupa ce sunt supuse tratamentului.

In 2003, cercetatorii si-au dat seama despre ce e vorba in privinta celulelor stem gasite in tumorile pacientilor. O molecula distincta, sau marker, de la suprafata celulei, cunoscuta si sub numele de CD44+, era identica cu markerul din celulele normale ale tesutului sanului. Cand s-a injecat CD44+ unui cobai cu sistem imunitar deficitar, acestea si-au demonstrat abilitatea de a initia tumori canceroase. Cercetatorii au mai descoperit ca anumite celule erau strans legate de markerul CD24+ si se presupune ca proveneau din celulele CD44+.

Dr. Polyak si  dr. Michail Shipitsin au folosit analiza activitatii genelor pentru a stabili relatia dintre cele doua tipuri de celule. Acestia au realizat un inventar genetic format din celule purificate CD24+ si CD44+ din epiteliul mamar sanatos, fluide din piept si mostre de tumora invaziva colectate de la pacientele cu cancer mamar. Descoperirile releva faptul ca celulele CD24+ erau foarte asemanatoare cu celulele CD44+, dar nu intotdeauna identice din punct de vedere genetic.

Acestea ar fi putut fi identice in cazul in care celulele CD44+ ar fi fost celule stem adevarate, iar CD24+ ar fi provenit din ele. Chiar daca celulele CD44+ par sa contina mai multe celule stem pe post de markeri, diferenta genetica dintre CD24+ si CD44+ dintr-o tumoare pune la indoiala validitatea ipotezei ca celulele stem sa provoace cancerul la san si aduce in atentie implicarea evolutiei clonale in eterogenitatea intra-tumorala, scriu autorii. Echipa condusa de Polyak a descoperit ca, de fapt, celulele CD44+ erau cele conduse pe calea activa TFG-Beta 1, si nu cele de tipul CD24+.

Din aceasta cauza, acestia au afirma ca ‘tumorile compuse in cea mai mare parte din CD44+ se pot manifesta mai rau din punct de vedere clinic decat tumorile compuse din celule CD24+, iar acesti pacienti pot beneficia de terapia care vizeza calea TFG-Beta 1’.

16 Martie 2007

Articole recomandate

Citeste si despre