La doar cateva zile de la inceperea acestui an scolar, un copil de 11 ani cadea de la etajul al doilea al scolii in care invata. Multi parinti s-au intrebat atunci cum se putea evita acest incident si cine este vinovat.
Un baiat de clasa a IV-a de la Scoala nr. 40 din Constanta a cazut pe 18 septembrie 2018 de la etajul al doilea al cladirii in care invata. Primele cercetari ale politistilor au aratat ca elevul s-ar fi catarat pe gratiile din exteriorul cladirii ca sa ia o minge, iar la coborare a alunecat si a cazut. Desi s-a ales cu mai multe traumatisme, copilul a supravietuit.
Acesta nu este primul incident de acest fel din scolile din Romania. Multe dintre aceste accidente sunt cauzate fie de teribilismul elevilor, fie de conflictele aparute intre ei. Principala problema ramane insa lipsa masurilor de siguranta si securitate in scoli: lipsa sistemelor de supraveghere, a paznicilor, la care se poate adauga si indiferenta unora dintre profesori.
Desi elevul din Constanta terminase cursurile, el nu a parasit incinta scolii, ramand sa joace fotbal in curtea scolii. Pentru ca incidentul nu a avut loc in timpul orelor de curs ale copilului si pentru ca acesta era totusi in incinta scolii, se pune intrebarea cine este responsabil pentru cele intamplate.
De ce nu a sesizat nimeni ca un copil se joaca cu mingea in curtea scolii, fara sa fie supravegheat de profesor?
Teoretic, profesorii de serviciu pe scoala trebuie sa se asigure ca elevii nu sunt in pericol, sa gestioneze conflictele dintre ei si sa previna aparitia unor tragedii sesizand potentialele pericole din cladire.
In cazul de fata, dupa finalizarea orelor, invatatoarea clasei a IV-a a condus copiii in afara cladirii. Deci, conform regulamentului scolii, elevul nu mai era in responsabilitatea cadrelor didactice, fiind in afara orelor de curs. Dar pentru ca incidentul s-a produs in curtea scolii, cel care putea sa previna acest lucru era paznicul unitatii scolare.
Cine raspunde pentru incidentele care au loc in incinta scolilor?
Desi Legea sigurantei in scoli nr. 35/2007, prin art. 4 obliga Consiliul Local sa aloce bani in vederea cresterii sigurantei in scoli si Legea nr. 333/2003 obliga autoritatile locale sa asigure paza institutiilor subordonate, deci insclusiv a unitatilor scolare, Scoala nr. 40 din Constanta avea un paznic platit de catre Asociatia Parintilor.
Chiar si platit de parinti, exista un paznic, insa nici acesta, nici profesorul de serviciu nu l-au vazut pe copilul de 11 ani cand s-a catarat pe gratiile din exteriorul cladirii.
Si daca citim din regulamentul unei scoli din Bucuresti (Scoala 179) vedem ca atat profesorul de serviciu, cat si paznicul unitatii au numeroase atributii, fiind limpede ca nu pot fi in acelasi timp in mai multe locuri.
Pornind de la ideea ca in toate scolile apartinand Ministerului Educatiei exista un regulament asemanator, va prezentam cateva pasaje din Regulamentul Scolii nr. 179 din Bucuresti:
Art. 25. Personalul didactic care exercita atributiile profesorului de serviciu are urmatoarele obligatii specifice:
a) sa se prezinte la serviciul pe scoala la ora indicata;
b) sa supravegheze cu ajutorul sistemului de camere video holurile, curtea scolii, scarile, intrarea principala si cea a elevilor si sa intervina in rezolvarea eventualelor probleme;
c) sa supravegheze intrarea elevilor, in intervalele orare 07:45 – 08:00, 12:15-12:30, 13:15-13:30, 14:15-14:30 si, precum si iesirea elevilor in intervalul 18:00-18:15 si 18:50-19:10.
d) sa asigure accesul in scoala al cadrelor didactice si personalului scolii, parintilor sau reprezentantilor legali, distribuitorilor de lapte si corn, personalului de la bufet, inspectorilor scolari, directorilor sau profesorilor altor scoli numai in conditiile prezentului regulament;
e) sa nu permita iesirea elevilor din scoala si nici intrarea lor pe usa principala. Elevii pot parasi in mod exceptional scoala, daca au bilet de invoire de la diriginte sau de la profesorul clasei, la momentul invoirii. Profesorul de serviciu si personalul de paza specializat vor solicita aceste invoiri;
f) sa nu permita, pe parcursul programului, accesul in scoala al unor persoane din anturajul elevilor, al unor persoane aflate sub influenta alcoolului, al unor persoane turbulente sau cu intentie vadita de a tulbura ordinea si linistea publica si al unor persoane cu obiecte contondente, substante toxice, explozive, iritante, lacrimogene
Art. 63. In unitatea de invatamant, s-au stabilit conditiile de acces in scoala personalului unitatii, elevilor si al vizitatorilor, acestea fiind:
a) Accesul persoanelor straine se face doar pe intrarea principala;
b) Accesul elevilor se face pe la intrarea elevilor supravegheata de profesorul de serviciu pe scoala, si paznicul scolii;
Art. 203
(7) Parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului din invatamantul primar are obligatia sa-l insoteasca pana la intrarea in unitatea de invatamant, iar la terminarea orelor de curs sa-l preia.