Cine nu ar trebui sa tina post in aceasta perioada

/ / Modificat: 2024-11-18
Cine nu ar trebui sa tina post in aceasta perioada

 

A inceput Postul Craciunului, insa medicii atrag atentia ca nu toate persoanele ar trebui sa excluda din dieta lor alimente de baza precum lactatele, carnea sau ouale. Postul poate fi tinut de catre orice persoana sanatoasa din punct de vedere clinic, insa copiii mici, persoanele varstnice sau cei care sufera de anumite afectiuni, ar fi indicat sa pastreze o alimentatie echilibrata. 

Persoanele care nu ar trebui sa tina post

In traditia ortodoxa si in alte traditii crestine care respecta postul, exista categorii de persoane care nu sunt obligate sa tina post sau pentru care se aplica exceptii, deoarece postul poate fi dificil sau chiar daunator pentru sanatatea lor.

Iata ce categorii de persoane nu ar trebui sa tina post:

Copiii mici

Copiii mici nu sunt obligati sa posteasca, deoarece sunt in plina crestere si au nevoie de o alimentatie variata si bogata in nutrienti. In general, parintii aleg cand si cum sa-i introduca pe copii in practica postului, treptat si cu masura.

„Organismul copiilor nu este pregatit pentru a face fata unor astfel de carente. Privarea copiilor de calciul continut de produsele lactate are consecinte importante asupra dezvoltarii sistemului osos, dar si endocrin”, explica managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, medicul Florin Rosu, potrivit stirileprotv.ro.

Persoanele care sufera de boli cronice

Cei care sufera de afectiuni medicale, cum ar fi diabetul, afectiunile gastrointestinale, anemia severa sau alte boli cronice, pot fi scutiti de post, deoarece anumite alimente sunt esentiale pentru sanatatea lor. Biserica permite in mod obisnuit flexibilitate pentru aceste persoane, in functie de recomandarile medicale.

„Un pacient diabetic are voie sa consume in medie 180 de grame de carbohidrati pe zi. In perioada postului aceasta cantitate se dubleaza sau chiar tripleaza, lucru care se reflecta in valorile crescute ale glicemiei. Lipsa proteinei de origine animala face ca pacientul sa simta senzatia de satietate mult mai tarziu, lucru care duce la cresterea frecventei meselor. Asadar, numarul crescut de carbohidrati din dieta, impreuna cu cea a portiilor de mancare asociata cu cresterea frecventei meselor, duce la dezechilibrarea diabetului”, a afirmat medicul Florin Rosu.

Varstnicii

Persoanele in varsta, mai ales cele cu probleme de sanatate, sunt si ele scutite, pentru ca au nevoi alimentare diferite si pot avea un sistem imunitar mai fragil.

Femeile insarcinate si mamele care alapteaza

Postul strict nu este recomandat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, deoarece au nevoie de o alimentatie variata pentru a sustine sanatatea lor si a copilului.

Persoanele care desfasoara munca fizica intensa

Cei care au nevoie de energie suplimentara pentru activitati fizice grele (de exemplu, muncitorii in constructii sau sportivii de performanta) pot sa fie scutiti de un post strict, mai ales daca acesta le-ar afecta performanta si sanatatea.

Persoanele aflate in conditii extreme

In cazul unor circumstante speciale sau dificile (de exemplu, persoane care traiesc in saracie extrema sau in zone de conflict), respectarea unui post alimentar poate fi imposibila. Biserica incurajeaza adaptarea postului la circumstantele de viata.

Postul nu este privit ca o obligatie stricta pentru toate persoanele, ci ca o practica de disciplina si apropiere de Dumnezeu. In cazurile in care postul alimentar nu este posibil sau este daunator, se recomanda mai degraba un post spiritual: rugaciune, ajutorarea celorlalti, evitarea vorbelor urate si cultivarea virtutilor.

  • Foto: Freepik

Taguri Alimentatie post Post sarbatori

Articole recomandate

Citeste si despre