Aproape 30.000 de copii romani beneficiaza de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separarii copilului de familie, in conditiile in care aproape un milion si jumatate dintre copiii romani traiesc in risc de saracie si excluziune sociala.
Potrivit datelor ANPDCA, 27.298 de copii romani beneficiau, la finalul lunii septembrie 2024, de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separarii copilului de familie. Un numar insuficient, in conditiile in care aproximativ 1.360.000 de copii din Romania sunt afectati de probleme precum: lipsa veniturilor familiale care sa asigure un trai decent; izolarea sociala si educationala; lipsa de acces la nutritie, in acord cu varsta si nevoile biologice; lipsa unor servicii socio-educationale si de sanatate de calitate. Numarul serviciilor de prevenire a separarii copilului de familie, precum centrele de zi, este insuficient in raport cu nevoia reala: conform datelor Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, la inceputul anului 2025 in Romania functionau 724 de centre de zi pentru copii, din care 360 publice.
In acest context, riscul separarii copiilor de familie ramane ridicat, avand in vedere ca, pe langa factori precum neglijarea, abuzul sau exploatarea, cele mai frecvente cauze ale separarii sunt de natura sociala. Saracia extrema, conditiile de locuire precare, familiile dezorganizate si situatiile in care parintii sunt minori contribuie semnificativ la vulnerabilitatea copiilor, amplificand riscul de institutionalizare sau de indepartare de mediul familial.
In absenta unor servicii adecvate de prevenire a separarii, o parte semnificativa a copiilor ajunge in sistemul de protectie speciala, iar pentru un procent semnificativ al acestora principala cauza a separarii este saracia. Datele ANPDCA arata ca 24.643 de copii se aflau in sistemul de protectie speciala la finalul lunii septembrie 2024. Aceste date subliniaza necesitatea unor politici mai eficiente si a unor investitii sustinute in sprijinirea familiilor vulnerabile, pentru a preveni separarea copiilor si a le asigura acestora un mediu stabil si sigur de dezvoltare.
Ioana are 10 ani si peste cateva luni va termina clasa a III-a. Mai are doi frati mai mici, iar parintilor le este foarte greu sa le asigure cele necesare. Doar tatal lucreaza, mama stand acasa cu cei doi copii mici. In ultima perioada, cheltuielie sunt din ce in ce mai mari, asa ca familia se descurca foarte greu. Au renuntat de mult la a cumpara haine noi copiilor, pentru a le asigura hrana, si aceasta cu mare greutate, iar rechizitele Ioanei sunt intotdeauna insuficiente si datoriile la intretinere din ce in ce mai mari.
Pentru Ioana si alti copii aflati in situatii asemanatoare, Salvati Copiii, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6, a demarat proiectul Servicii comunitare integrate – Centrul de zi pentru copii aflati in situatie de risc de separare de parinti Belvedere, ID 329170.
Interventiile propuse urmaresc cresterea accesului la servicii comunitare pentru copiii si familiile care traiesc in saracie, precum si pentru copiii din sistemul de protectie speciala din Sectorul 6 al Municipiului Bucuresti, in vederea prevenirii separarii copiilor de familie, reducerii numarului intrarilor in sistemul de protectie speciala si reintegrarii in familie a copiilor pentru care este deja instituita o masura de protectie speciala. “Copiii care traiesc in risc de saracie severa au nevoie de sprijin real pentru ca vulnerabilitatea socio-economica sa nu se transforme in abandon scolar, iar riscurile pentru sanatate sa fie prevenite prin nutritie adecvata. Familiile care traiesc sub pragul saraciei trebuie sa devina o prioritate a unui plan integrat de politici sociale, in care autoritatile locale sa primeasca finantare nediscriminatorie, pentru ca sprijinul sa ajunga la beneficiarii reali, ale caror nevoi sociale sa fie astfel solutionate”, a argumentat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Proiectul valorifica experientele complementare ale Organizatiei Salvati Copiii si DGASPC Sector 6 in derularea de programe de prevenire a separarii copiilor de familie in zona vizata de prezentul proiect, fructificand astfel un parteneriat de lunga durata intre cele doua entitati.
„Fiecare copil are dreptul sa creasca in propria familie. Proiectul Belvedere este un demers important pentru a sprijini familiile aflate in dificultate si pentru a preveni separarea copiilor de parinti din cauze sociale, in special din cauza saraciei. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 intervine direct in sprijinul familiilor vulnerabile, prin servicii sociale precum consiliere, sprijin educational, ajutor material si activitati pentru copii, pentru ca acestia sa poata ramane alaturi de parinti, intr-un mediu sigur si echilibrat.
Credem cu tarie ca acest drept nu trebuie conditionat de situatia economica a familiei. Prin parteneriatul cu Salvati Copiii, transformam acest principiu intr-o actiune concreta. Impreuna, construim un sprijin real pentru copiii care altfel ar risca sa fie separati de cei dragi, oferindu-le o sansa la un viitor mai bun, acolo unde le este locul: acasa”, a declarat Gabriela Schmutzer, Director General al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6.
Proiectul se deruleaza in perioada 1 februarie 2025 – 31 decembrie 2027.
Valoarea totala a proiectului este de 9.933.427,28 lei, din care valoare cofinantare UE: 3.973.370,91 lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national: 5.899.154,79 lei si cofinantare 60.901, 58 lei.
Obiectiv general:
Cresterea accesului la servicii comunitare pentru copiii si familiile care traiesc in saracie si copiii din sistemul de protectie speciala din sectorul 6 al Municipiului Bucuresti, in vederea prevenirii separarii copiilor de familie, reducerii numarului intrarilor in sistemul de protectie speciala si reintegrarii in familie a copiilor pentru care este deja instituita o masura de protectie speciala.
Obiectivele specifice ale proiectului vor viza:
- Asigurarea de servicii de sprijin pentru 255 de copii din sectorul 6 al Municipiului Bucuresti in vederea prevenirii riscului de separare de familie si pentru 15 copii din sectorul 6 provenind din sistemul de protectie speciala in vederea reintegrarii in familie.
- Acompanierea familiilor cu copii care se afla in risc de separare de parinti si cu copii in sistemul de protectie speciala din sectorul 6 al Municipiului Bucuresti cu servicii suport si sprijin material, in vederea asigurarii unui nivel imbunatatit al calitatii vietii si ingrijirii celor 270 de copii pentru care se asigura servicii de sprijin prin proiect.
Prin proiect va fi dezvoltat in sectorul 6 un centru de zi care va asigura servicii complexe pentru copii si familii.
Date de context:
In Romania, 39% dintre copii sunt expusi riscului de saracie si excluziune sociala, fiind afectati de lipsa de venituri ale familiei care sa asigure supravietuirea sau un trai decent, de izolarea sociala si educationala in care traiesc, de lipsa de acces la nutritie in acord cu varsta si nevoile biologice si la servicii socio-educationale si de sanatate de calitate. Aceasta realitate se reflecta in participarea copiilor la educatie: 214.936 de copii intre 7 si 17 ani erau in afara scolii la 1 ianuarie 2023, in timp ce 33.882 de elevi se aflau in abandon scolar. Organizatia Salvati Copiii a dezvoltat programul de acces la educatie pentru copii din grupurile vulnerabile incepand cu anul 2001.
Cheltuielile publice pentru educatie in Romania reprezinta doar 3,3% din PIB, fata de media UE de 4,7%, in ciuda faptului ca tara are cea mai mare proportie de copii in risc de saracie sau excluziune sociala din Uniunea Europeana.
Un procent de 16% dintre copiii de varsta gimnaziala si peste un sfert (25,03%) dintre adolescentii de varsta liceala se afla in afara sistemului de invatamant. Mai mult, rata abandonului scolar timpuriu a atins 16,6% - cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.
Proiectul „Servicii comunitare integrate – Centrul de zi pentru copii aflati in situatie de risc de separare de parinti Belvedere” este unul dintre cele cinci proiecte care vor fi derulate de Salvati Copiii in perioada mai sus mentionata in cadrul Programului Incluziune si Demnitate Sociala 2021 – 2027 “Servicii comunitare pentru copii si familii in vederea prevenirii separarii si in vederea sustinerii reintegrarii in familie a copiilor proveniti din sistemul de protectie speciala”, Prioritate: P05. Reducerea disparitatilor dintre copiii la risc de saracie si/sau excluziune sociala si ceilalti copii.
Peste 1.350 de copii din comunitati vulnerabile si din sistemul de protectie a copilului, alaturi de parintii copiilor/reprezentantii legali vor beneficia de servicii integrate de suport social, psihologic si educational.