Copiii romani, hartuiti in scolile din Marea Britanie: "Au incercat sa imi arda parul"

/ / Modificat: 2019-08-22
Copiii romani, hartuiti in scolile din Marea Britanie:

Elevii din tarile est-europene, mai ales Romania si Polonia, care invata in scolile din Anglia si Scoția se confrunta cu probleme tot mai mari de rasism si xenofobie.

Si asta dupa votul acordat pentru Brexit. Multi dintre ei isi acuza profesorii ca nu-i protejeaza, ba mai mult, unii se comporta similar, arata un studiu citat de The Guardian.

Din acest studiu, realizat de Universitatea Strathcly, rezulta ca 77% dintre elevii implicati in cercetare au declarat ca au suferit din cauza rasismului, xenofobiei si hartuirii, desi acestea au fost deseori mascate ca tachinare. Dintre elevi, 49% au spus ca atacurile au devenit mai frecvente odata cu referendumul din 2016 pentru parasirea Blocului Comunitar de catre Marea Britanie, potrivit News.ro.

Elevii le-au spus cercetatorilor ca au fost tinte ale abuzurilor verbale pe strada si in mijloacele de transport public. Insa au fost si situatii in care au fost agresati, iar cele mai multe agresiuni s-au petrecut la scoala. O parte din elevi si-au acuzat profesorii ca au trecut cu vederea incidentele, și, mai grav, chiar le-au incurajat.

Atitudinea profesorilor are impact asupra sanatatii mintale a elevilor

Daniela Sime, autoarea raportului pe care il va prezenta la conferinta European Sociological Association din Manchester, a spus ca atacurile si atitudinea profesorilor au impact asupra sanatatii mintale a elevilor si asupra sentimentului de apartenenta la Marea Britanie.

"Rolul profesorilor, despre care s-a spus ca erau spectatori si nu au intervenit, iar in alte cazuri, chiar faptasi, se evidentiaza ca dimensiune foarte importanta a marginalizarii pe care o experimenteaza tinerii in fiecare zi. Profesorii au fost, ocazional, nu doar discriminatorii in practicile lor, prin ignorarea prezenţei tinerilor in clase, dar si rasisti prin opinii exprimate deschis in timpul orelor de curs sau prin ignorarea incidentelor care implicau rasismul," a spus ea.

"Tinerii au spus ca in marea majoritate a cazurilor nu au raportat incidentele pentru ca profesorii stiau si nu au actionat pentru a contracara cultura rasismului si xenofobiei sau din cauza faptului ca au fost convinsi ca profesorii nu ar fi interesati," a mai precizat ea.

"Au incercat sa imi arda parul"

Studiul a fost realizat in perioada octombrie 2016 - mai 2018, fiind vizati 1.000 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani. Cei mai multi proveneau din Romania, Polonia si Lituania si traiau in Marea Britanie de cel putin 3 ani.

"La scoala mea, cineva a facut comentarii xenofobe legate de nationalitatea mea si apoi mai multi au incercat sa imi arda parul. Anul trecut, in scoala la care invat acum, un grup m-a urmarit strigand si ca ar trebui sa ma intorc in tara mea blestemata," le-a declarat un elev cercetatorilor.

"Am fost hartuit de la varsta de 6 ani pana la 12 ani. Au aruncat cu pietre in mine, au imprastiat zvonuri dezgustatoare despre mine, mi-au furat lucruri. Am fost batjocorit si abuzat verbal doar pentru ca sunt polonez," a povestit un alt elev.

Alt elev a povestit ca profesorii auzeau comentariile rasiste si sexiste facute de colegi, dar "au ales sa le ignore sau radeau impreuna cu ei."

"Oricat de nerealist ar suna, credeti-ma, se intampla mai des decat va ganditi."

Taguri Hartuire copii Hartuire in scoli

Articole recomandate

Citeste si despre