Cum aplicam corect solutiile impotriva tantarilor la copiii mici. Sfaturi de la un medic pediatru renumit

/ / Modificat: 2024-08-25
Cum aplicam corect solutiile impotriva tantarilor la copiii mici. Sfaturi de la un medic pediatru renumit

 

Vara este pe sfarsite, dar temperaturile ridicate fac ca problema tantarilor sa persiste in continuare. In zonele in care este vegetatie deasa si in cele cu umezeala, numarul acestor insecte este semnificativ mai mare decat in zonele uscate. 

In perioada aceasta s-a discutat intens inclusiv despre virusul West Nile, pe care il pot transmite tantarii. Pentru a-i proteja pe cei mici de intepaturile acestor insecte, putem folosi barieze fizice si chimice. In ceea ce priveste barierele fizice, hainele lungi sunt cele mai eficiente. Caldura face insa imposibila purtarea hainelor care sa ne acopere tot corpul, astfel ca atunci cand cei mici poarta tricouri si haine scurte, putem apela la solutiile repelente din magazine si din farmacii, pentru a-i proteja. 

Medicul pediatru Mihai Craiu a dedicat o postare acestui subiect, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii. Inainte de a alege o astfel de solutie, este important sa citim eticheta, pentru a vedea daca se potriveste varstei copilului. De asemenea, este important sa aplicam in doza potrivita, frecvent, in cazul copiilor de varsta prescolara sau mai mari. 

In cazul bebelusilor, este de evitat aplicarea pe manute sau pe zone de unde ar putea ajunge in gurita sau in ochi. Nu sunt recomandate pentru sugari produseze care se pulverizeaza, deoarece pot fi inhalate de acestia. 

Ce trebuie sa retina parintii

”Nu folosim la sugar sau la copilul mic substante sub forma de spray! Ar putea fi inhalate sau ar putea ajunge pe mucoase sensibile, in ochi, de exemplu...

Nu aplicam aceste substante pe degete sau pe dosul mainilor la acesti copii mici, deoarece ar putea ajunge in gura sau (din nou!) in ochi, provocand reactii adverse legate de efectul iritant sau de gust, nu neaparat din cauza toxicitatii... Nu folosim cantitati mari sau concentratii foarte crescute. 

Mesajul de luat acasa - folositi substante repelente in cantitati mici, aplicate mai des, pentru prescolari, iar la sugari aplicati solutia prin pulverizare pe plasa de protectie de la landou, nu direct pe copil!

Daca totusi folositi pe pielea copilului, dati cu substante autorizate pentru copiii mai mari, aplicate cu un dispozitiv de tip stick (ca un ruj de buze sau ca un tub de lipici) sau cu spray pus in mana dumneavoastra si apoi aplicat cu degetul mainii opuse pe pielea copilului mic. 

Doar dupa ce ati incercat in prealabil sa vedeti daca exista fenomen de iritatie locala, pe pielea sanatoasa de pe brate sau coapse este indicat sa dati pe suprafete mai intinse. Faceti tentativa cu niste ore inainte de a pleca de acasa, pentru a putea fi siguri ca nu va stricati plimbarea”, a explicat medicul Mihai Craiu, intr-o postare pe Facebook. 

FOTO: Freepik

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tantari Intepaturi tantari

Articole recomandate

Citeste si despre