Toata lumea stie in ziua de azi cum arata un biberon, un recipient de plastic sau de sticla prevazut cu un varf de cauciuc folosit la hranirea sugarilor. Dar cum aratau biberoanele in urma cu 3000 de ani?
O echipa de oameni de stiinta a descoperit ca in urma cu mii de ani, pe post de biberon, erau folosite vase de ceramica, uneori cu forme fanteziste. Descoperirea ofera o perspectiva interesanta asupra modului in care erau hraniti copiii mici in preistorie, relateaza Reuters.
Cum aratau biberoanele vechi
Arheologii au anuntat ca au reusit sa confirme ca aceste obiecte de ceramica erau folosite pe post de biberon dupa ce au descoperit urme de substante chimice provenind de la lapte de animale, precum vaca, oaie si capra. Cercetatorii au identificat urme de lapte in trei astfel de obiecte gasite ingropate in Germania, in mormintele unor copii.
Cel mai vechi dintre cele trei vase descrise in studiu a fost confectionat in urma cu 2.800 - 3.200 de ani, in timpul epocii bronzului!
"Cred ca ne-a oferit prima dovada directa despre ceea ce mancau copiii sau despre ceea ce le era dat sa suga, in preistorie," a declarat Julie Dunne, specialista in arheologie biomoleculara de la Universitatea Bristol din Anglia, autoarea principala a cercetarii, publicata in revista Nature.
Biberoane in forma de animale
Unele biberoane erau realizate in forme de capete de animale, cu urechi lungi, coarne si picioare asemanatoare celor umane.
"Mi se par incredibil de dragute. Si oamenilor din preistorie probabil ca li se parea la fel - acestea aveau o functie dubla, inclusiv cea de a distra copiii, precum animalele de plus din prezent," a afirmat Katharina Rebay-Salisbury, arheolog la Institutul pentru Arheologie Orientala si Europeana din cadrul Academiei de Stiinte din Austria, coautoare a studiului, potrivit Agerpres.
In epoca bronzului si epoca fierului din Europa, circa o treime dintre nou-nascuti mureau inainte de a implini un an si doar aproximativ jumatate dintre copii atingeau varsta adulta, a indicat Rebay-Salisbury.