Cum invata elevii in scoli ce sa faca in caz de cutremur

/ / Modificat: 2024-11-11
Cum invata elevii in scoli ce sa faca in caz de cutremur

Romania nu este ferita de cutremure, prin urmare este important sa invatam cum sa ne comportam in fata unor astfel de dezastru si, cel mai important, sa le aratam copiilor nostri cum sa reactioneze in asemenea situatii.

Bucurestiul este una dintre cele mai vulnerabile capitale europene la cutremur si, desi cresterea rezilientei orasului este o problema complexa, educatia este esentiala pentru a reduce riscurile si a creste gradul de siguranta a populatiei.

Doua mii de elevi din Bucuresti participa in aceasta toamna la sesiuni interactive despre pregatirea si comportamentul corect in cazul unui cutremur. Zece scoli si licee vor fi implicate in noua actiune din cadrul programului Bucurestiul Pregatit, initiat de Fundatia Comunitara Bucuresti si sustinut de UNIQA Romania.

UNIQA Romania se alatura eforturilor singurului program de pregatire pentru cutremur si alte dezastre din Romania si sustine editia a treia a proiectului ShakeUP!, implementat in scoli si licee de Asociatia E.D.I.T.

Programul Bucurestiul Pregatit, desfasurat din 2018, este dedicat pregatirii pentru dezastre majore si ofera educatie seismica si sprijin comunitatilor bucurestene.

„Pentru UNIQA, sprijinul oferit programului Bucurestiul Pregatit este o investitie responsabila in siguranta generatiilor viitoare. Pregatirea este cheia in fata riscurilor seismice si suntem incantati sa contribuim la educatia tinerilor pentru a intelege si a-si insusi masurile corecte in cazul unui cutremur,” au declarat reprezentantii UNIQA. Aceasta colaborare marcheaza prima implicare a companiei in educatia seismica a comunitatii bucurestene.

Cum ii invatam pe copii ce sa faca in caz de cutremur. Desfasurarea proiectului ShakeUP! 3.0

Proiectul se desfasoara in perioada noiembrie-decembrie 2024 si include sesiuni interactive in zece scoli din Capitala: Scoala Gimnaziala nr.80, Liceul Teoretic "Jean Monnet", Scoala Gimnaziala ”Sf.Andrei”, Scoala Gimnaziala nr.97, Scoala Gimnaziala nr.194, Scoala Gimnaziala ”Principesa Margareta”, Scoala Gimnaziala ”Pia Bratianu”, Scoala Gimnaziala Ferdinand I, Scoala Gimnaziala nr.131, Scoala Waldorf.

Elevii vor invata comportamente esentiale in caz de cutremur, de la pregatirea unei truse de urgenta pana la cum sa reactioneze in timpul si dupa un seism. Trainerii Asociatiei E.D.I.T. vor folosi metode practice si creative, cum ar fi constructiile de tip jenga si simulari, pentru a ii ajuta pe elevi sa inteleaga fragilitatea cladirilor vechi si importanta unor masuri adecvate de pregatire.

„Bucurestiul nu a fost martor la cutremure majore in ultimele zeci de ani, ceea ce face nevoia pregatirii si mai acuta. Evenimentele devastatoare din istoria sa subliniaza importanta cunoasterii regulilor esentiale de reactie, atat in momentul seismului, cat si in perioada imediat urmatoare. Este crucial ca fiecare persoana sa aiba un plan de autosuficienta pentru primele 72 de ore. Ne propunem sa ajungem anual in scolile din Bucuresti, pentru a construi competente si reflexe de pregatire, de aceea sustinerea UNIQA este foarte importanta pentru noi.” declara Alina Kasprovschi, director executiv Fundatia Comunitara Bucuresti.

Bucurestiul, unul dintre primele 10 orase din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic

Capitala Romaniei, aflata in zona de impact a seismelor din Vrancea, cu peste 1,8 milioane de locuitori, este capitala europeana si unul dintre primele 10 orase din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic, dupa cum arata datele Bancii Mondiale. Concluzia este influentata si de starea cladirilor, in Bucuresti fiind peste 23.000 de cladiri cu scop rezidential care ar putea suferi avarii grave la urmatorul cutremur mare si alte 1.000 care s-ar putea prabusi, conform Planului de Analiza si Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucuresti, realizat in 2022.

In Bucuresti exista o serie de factori de risc precum mii de cladiri vechi sau inalte, reteaua subterana a metroului, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate inunda un sfert de oras, precum si cea mai mare retea de distributie a gazului. De asemenea, multe institutii esentiale ale statului roman au sediile in cladiri cu risc seismic. Un cutremur major ar putea opri functionarea orasului pentru o perioada semnificativa.

Banca Mondiala estima, in studiul din 2019, ca in cazul unui cutremur major pierderile economice in Bucuresti – de la vietile oamenilor la cladirile distruse, de la incetarea productiei la asigurarea adapostului si hranei pentru sinistrati – s-ar ridica la mai mult de 10 miliarde de euro, adica 7% din valoarea PIB.

In cei 5 ani de la lansare, programul Bucurestiul Pregatit a ajuns la 24.933 de elevi, de la gradinita, scoala primara, pana la gimnaziu si liceu, profesori si parinti informati pe tema riscului seismic; a oferit cursuri de prim ajutor pentru 3.189 de persoane, 17 caini de cautare-salvare sub daramaturi au fost instruiti, iar campaniile de informare si constientizare organizate de parteneri si de fundatie, online si prin evenimente, au avut o audienta de peste 2.000.000 de persoane. Prin programul Bucurestiul Pregatit au fost acordate finantari de peste 1,9 milioane de lei si au fost sustinute 17 proiecte implementate de catre ONG-uri.

  • Foto: PR

Taguri Cutremur copii Cutremur

Articole recomandate

Citeste si despre