Cum iti dai seama daca intr-o pisicina este prea mult clor. Incidentul din Olimp se poate repeta oricand, avertizeaza specialistii

/ / Modificat: 2024-07-18
Cum iti dai seama daca intr-o pisicina este prea mult clor. Incidentul din Olimp se poate repeta oricand, avertizeaza specialistii

 

Specialistii avertizeaza ca incidentul de la Olimp, in urma caruia 24 de turisti au ajuns la spital intoxicati cu clor din piscina unui hotel, poate avea loc oricand si oriunde, daca nu suntem atenti si nu ne luam cateva masuri de precautie. 

Expertii spun ca atunci cand mergem la pisicina ar trebui sa fim atenti la cateva detalii si ca exista o metoda pentru a ne da seama daca apa din piscina contine prea mult clor. 

"Oamenii cred intr-un mit pe care ar trebui sa-l demontam", a declarat Ravan Pavel, manager tehnic al unei firme care construieste si intretine piscine, pentru "Adevarul".

"Daca administratorul bazinului nu respecta doza recomandata de substanta pentru dezinfectarea apei sau daca sistemul de dozare a clorului se defecteaza, persoanele care se scalda pot suferi intoxicatii", a explicat Ravan Pavel, reprezentant al unei firme care construieste piscine.

Cum te poti intoxica cu clor la piscina

Bazinele publice trebuie sa respecte reglementarile privind substantele folosite pentru dezinfectarea apei.

"Exista un ordin de ministru care stabileste clar cantitatile si concentratiile permise. In cazul clorului, concentratia trebuie sa fie intre 0,7 si 1,5 ppm (parti per milion). Daca nivelul este sub acest interval, exista riscul contaminarii cu agenti patogeni. Daca este peste, apa poate afecta pielea, ochii si aparatul respirator, provocand alergii si iritatii", a spus expertul. De asemenea, administratorii de bazine trebuie sa utilizeze produse dezinfectante aprobate de Ministerul Sanatatii si sa le dozeze conform instructiunilor producatorului.

O alta cauza a intoxicatiilor poate fi defectarea sistemului de dozare automata a substantelor dezinfectante. "Aceste aparate citesc concentratiile chimicale din apa si ajusteaza doza de clor. Daca aparatul se defecteaza, poate avea loc o supradozare sau o dozare insuficienta, ambele fiind periculoase", a continuat Ravan Pavel. "Pentru a functiona corect, sistemul trebuie intretinut si verificat periodic."

Un alt aspect important este ca consumul de clor creste odata cu temperatura apei.

"Dozarile recomandate sunt calculate pentru o temperatura de 25 de grade in apa. In zilele caniculare, daca apa depaseste aceasta temperatura, doza de clor trebuie crescuta cu 5% pentru fiecare grad suplimentar. De exemplu, daca apa are 30 de grade, doza de clor va fi cu 25% mai mare."

Cum ne dam seama ca intr-o piscina este prea mult clor

Desi nu putem verifica direct concentratia de clor din apa, exista o metoda de a ne face o idee.

"Multa lume crede ca un miros puternic de clor indica o cantitate excesiva de substanta, dar acest lucru este gresit. Daca apa este limpede si nu miroase puternic, concentratia de clor este la nivel normal sau chiar mai mare. Mirosul puternic de clor apare cand concentratia de substanta este prea mica, iar compusii chimici numiti cloramine, care se formeaza in lipsa clorului, degaja un miros neplacut", a explicat specialistul.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Clor sanatate copii Siguranta piscina Afectiuni piscina

Articole recomandate

Citeste si despre