Cum pot fi integrate persoanele cu dizabilitati pe piata muncii?

/ / Modificat: 2024-04-05
Cum pot fi integrate persoanele cu dizabilitati pe piata muncii?

Cate sanse la o viata independenta oferim adultilor cu autism în cautarea unui loc de munca? Care sunt rolurile reprezentantilor mediului privat, dar si public, care se pot transforma în agenti de schimbare?

De Ziua Mondiala a Autismului, a avut loc un dialog interactiv care a marcat încheierea proiectului „Cresterea sanselor de acces pe piata muncii pentru persoanele cu autism”, în prezenta reprezentantilor mediului non-guvernamental, guvernamental si privat. La Biblioteca Nationala a Romaniei, Andra Pintican (fondatoare Scoala de HR) a moderat discutia la care au participat Daniela Bololoi - presedinte HELP Autism, initiator al directiei Help HIRE, Marguta-Cristiana Capitanu - HR Manager Operations eMAG, Florin Goganau - Director After Sales eMAG, si Robert, tanar cu autism angajat la eMAG.

În evidentele statului figureaza aproximativ 23.000 persoane diagnosticate cu tulburari de spectru autist (TSA), însa numarul real este estimat la 45.000. 1 copil din 36 are TSA, dar anual sunt diagnosticati 2.000 de copii (conform datelor INS). 1 copil cu autism din 4 nu merge la scoala sau gradinita desi are varsta potrivita.

„Am pornit de la întrebarea oricarui parinte al unui copil cu dizabilitati: ce se întampla cu copilul meu cand eu nu voi mai fi? Asa a aparut directia Help HIRE, din nevoia copiilor care au facut terapie în centrele noastre ajunsi la varsta maturitatii. Un copil care începe terapia la varsta de 3 ani are toate sansele sa se recupereze si sa ajunga un adult independent, uneori chiar sa depaseasca nivelul cognitiv mediu. Persoanele cu TSA au abilitati unice care pot fi valorificate în scoala, si mai tarziu pe piata muncii.” - Daniela Bololoi, presedinte HELP Autism

În Romania, sub 1% dintre adultii cu autism cu diagnostic au un job, fata de Europa 10%

Integrarea pe piata muncii începe cu integrarea în scoli si reprezinta o provocare majora. Pentru ca nu au mijloacele sa devina autonomi, tinerii cu TSA sunt predispusi la depresie si anxietate, ceea ce le scade calitatea vietii. Pentru ca nu beneficiaza de servicii sociale si medicale adaptate, acestia mor cu 16 ani mai tineri decat persoanele tipice.

Robert are 24 ani si recent s-a angajat în departamentul After Sales eMAG. Igienizeaza echipamente IT si urmeaza procesele interne ale companiei. Marturiseste ca se întelege bine cu colegii lui si cu superiorii, si chiar are planuri de avansare în cariera. E mandru de el. Înainte sa aiba un job, a fost la peste 10 interviuri fara succes. Robert are noroc, pentru ca a lucrat la firma parintilor sai si a acumulat experienta.

A ajuns sa fie angajat în urma participarii la programul Help HIRE, initiat de HELP Autism, pentru a creste integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii.

„eMAG este o companie deschisa, care ofera sanse egale tuturor angajatilor si ne bucuram ca putem sa beneficiem de pe urma experientei lui Robert, care este un tanar cu multa atentie la detalii si foarte ambitios, care credem ca va completa echipa noastra de After Sales, unde procesele sunt bine structurate si se pune accent pe atentia la detalii în fiecare procedura, si se va integra cu sprijinul celor din jur.” – Marguta-Cristiana Capitanu - HR Manager Operations eMAG.

„În After Sales, avem o cultura organizationala care aplica filosofia KAIZEN, de la oameni, pentru oameni, ce se bazeaza pe principiul îmbunatatirii continue, cu accent pe implicarea tuturor membrilor organizatiei. Standardele si procedurile sunt adoptate de catre toti angajatii, fara a fi impuse de sus în jos, ceea ce faciliteaza un mediu de lucru armonios si eficient. Învatam din greseli, fara amenintarea pierderii locului de munca pentru ca esecul face parte din procesul de învatare si dezvoltare. Urmeaza o perioada în care vom învata, si Robert de la noi, dar si noi de la Robert. Dorim sa continuam acest proiect si deja suntem în discutii cu alti doi candidati, care speram sa devina colegii nostri.” – Florin Goganau - Director After Sales eMAG

HELP Autism îsi propune prin acest proiect pilot sa creasca gradul de angajabilitate de la 1 la 5%, alaturi de cele 10 companii private cu care lucreaza pentru a crea medii de lucru mai incluzive, invitand si alte organizatii, companii private, ONG-uri si institutii, sa se alature demersurilor si sa primeasca angajati cu minti diverse.

Ce trebuie sa stie companiile

Companiile care doresc sa promoveze diversitatea si incluziunea în mediul de lucru au nevoie de vointa, un angajament organizatoric si financiar, care implica minime investitii pentru a adapta locul de munca. Companiile au nevoie de un proces de pregatire, insertie si retentie, iar asociatia HELP Autism ofera sprijin pe tot parcursul procesului: recomandari practice pentru îmbunatatirea locului de munca prin vizite la sediul companiei, sustinerea de workshop-uri si training-uri de constientizare pentru colegi si management, pregatirea pentru interviu atat a angajatului, cat si a angajatorului (echipa de HR, management). Înainte de a se angaja, candidatii sunt testati în prealabil de o echipa de specialisti din ONG, consiliati si propusi catre o companie considerata potrivita. ONG-ul si companiile lucreaza la dezvoltarea unui Ghid de Bune Practici pentru a defini directii strategice si a crea o echipa dedicata politicii de angajabilitate si incluziune, însa admit ca înca exista bariere, mentale si legislative.

În Romania, legislatia e mai degraba punitiva: companiile cu peste 50 angajati sunt obligate sa angajeze 4% persoane cu dizabilitati, în caz contrar platesc, oricum, contributiile aferente, spre deosebire de tari precum Islanda, care ofera stimulente financiare de 75% din salariu, procent care se diminueaza gradual pana la 25%.

Angajatii cu TSA, cu pana la 140% mai performanti decat persoanele tipice

Daca cunosti o persoana cu autism, nu înseamna ca stii cum sunt. Spectrul TSA e larg, se estimeaza ca 70% angajatii din Silicon Valley au TSA, sunt acei oameni performanti capabili sa inoveze, dar exista si persoane dispuse sa faca taskuri repetitive. Persoanele cu autism au cateva trasaturi comune: atentie la detalii, abordare metodica, capacitate de concentrare, creativitate, spirit de observatie, punctualitate, capacitate mare de a retine informatii, dau dovada de tenacitate si rezilienta. Unii dintre adultii cu autism pot face joburi care implica sarcini minutioase si repetitive, altii pot excela în a gasi solutii acolo unde o minte tipica nu le vede.

În prezent, se estimeaza ca 20% dintre persoane au TSA, iar în 10 ani se estimeaza ca vor fi 30%, definind noua normalitate. Astfel ca initiatorii Help HIRE vad integrarea persoanelor cu neurodivergente si dizabilitati nu doar ca o necesitate imediata, ci ca o strategie de a preveni crizele de forta de munca.

Din programul Help HIRE mai fac parte si Silviu, angajat la Yves Rocher Romania de 1 an, pe perioada nedeterminata, care spera sa iasa la pensie de la acest loc de munca, Diana, intern la Orange Services, care s-a mutat dintr-un orasel de provincie singura în Bucuresti, si Oana, angajata de 2 ani la HELP Autism. Acestia povestesc despre ce au însemnat reusitele profesionale pentru încrederea în sine si dobandirea independentei în podcast-ul AHA TALK.

Proiectul „Cresterea sanselor de acces pe piata muncii pentru persoanele cu autism” a fost derulat în perioada 1 Aprilie 2022 - 7 Aprilie 2024 de Asociatia HELP Autism cu sprijinul financiar în valoare de 150.000 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost crearea sanselor pentru persoanele cu autism la angajare si integrare la locul de munca printr-o actiune integrata la mai multe niveluri: institutii ale statului, companii, specialistii si organizatii.

Taguri Autism

Articole recomandate

Citeste si despre