Sezonul virozelor este in toi si multi copii se imbolnavesc in aceasta perioada. Fie ca sunt scolari sau prescolari, acestia trebuie sa stea acasa cat timp sut bolnavi, iar de cele mai multe ori unul dintre parinti trebuie sa isi ia liber de la serviciu pentru a avea grija de ei.
Mamele si tatii trebuie sa stie ca au dreptul la concediu medical pentru ingrijirea copiilor bolnavi, daca sunt asigurati in sistemul public de sanatate. Concediul medical pentru ingrijirea minorilor este remunerat cu 85% din salariu, potrivit legii, si se acorda in limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil.
Pot acorda concediu medical pentru ingrijirea copiilor medicii care au drept de libera practica si care au incheiat o conventie de a elibera certificate de concediu medical, cu Casa se Asigurari de Sanatate. Dreptul la acest tip de concediu pentru parinti este reglementat in cadrul OUG 158/2005. Concediul medical pentru ingrijirea copilului se bazeaza pe principiul contributivitatii.
Beneficiaza de zile libere pentru ingrijirea minorilor parintii ai caror copii au sub 7 ani. In cazul copiilor cu dizabilitati sau ai celor care sufera de afectiuni intercurente, concediul medical pentru parinti se acorda pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului. De asemenea, in cazul copiilor diagnosticati cu neoplazii, cu boli infecto-contagioase, care sunt imobilizati in ghips sau care au fost supusi unor interventii chirurgicale, concediul medical acordat parintilor poate depasi 45 de zile pe an. Durata va fi stabilita de un medic specialist, iar daca sunt depasite 90 de zile de concediu medical pe an, medicul specialist trebuie sa se consulte cu un medic expert in asigurari sociale.
Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav se va acorda in baza Codului Numeric Personal al copilului, indiferent daca este solicitat de mama sau de tata. Medicul va completa fisa cu codul bolii de care sufera cel mic, iar parintele care beneficiaza de concediu medical va primi pentru zilele respective o indemnizatie in valoare de 85% din veniturile brute din ultimele sase luni. Indemnizatia este platita de catre angajator, care va recupera ulterior banii de la casa de asigurari sociale de care apartine.
FOTO: Freepik