Fiecare angajator este obligat, prin lege, sa ofere angajatilor sai salarii in schimbul muncii prestate. Insa banii pe care ii primesti in mana sub forma de salariu nu reprezinta suma totala care reprezinta valoarea muncii tale, deoarece aceasta este, de fapt, mult mai mare si se numeste salariu brut. Daca vrei sa stii care este echivalentul net al unui anumit salariu brut, afla simplu si rapid aceasta informatie, folosind calculator salariu net.
Ce inseamna salariu net
Salariul net reprezinta banii pe care ii iei in mana ca rasplata in urma muncii prestate pentru un angajator, iar acesta se obtine scazand din salariul brut taxele si contributiile sociale datorate statului.
Care sunt taxele datorate statului
Taxele si contributiile sociale pe care tu si angajatorul tau le datorati statului se scad din salariul brut.
In primul rand, ca angajat, trebuie sa achiti catre stat 10% din veniturile totale, adica impozitul pe venit. Tot din salariul brut se scad si contributia la pensie (CAS) si contributia la sanatate (CASS), ambele datorate de angajat.
Dintre obligatiile fiscale ale angajatorului face parte achitarea contributiei asiguratorii pentru munca - CAM - care cuprinde:
- 40% spre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
- 20% spre bugetul de stat intr-un cont distinct;
- 20% spre Bugetul asigurarilor pentru somaj;
- 15% spre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
- 5% spre Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă si boli profesional.
Astfel, un salariu net de 2 500 de lei presupune un salariu brut de 4 273 de lei, din care angajatul si angajatorul platesc toate aceste taxe care merg catre bugetul de stat.
Salariul minim in Romania
Inceputul anului 2019 a venit cu o veste buna pentru angajatii din Romania, si anume ca se va stabili un nou prag minim pentru salarii. In plus, tot din acest an se aplica si prevederea salariilor diferentiate in functie de studiile si de nivelul de experienta ale angajatului.
La momentul actual, salariul minim net in Romania este de 1 263 de lei, pentru persoanele fara studii superioare. Celor care au astfel de studii si au profesat cel putin un an in domeniul in care s-au specializat legea le garanteaza un salariu minim net de 1 413 lei.
Cei mai avantajati sunt cei care lucreaza in domeniul constructiilor, deoarece acestia au salariul minim net garantat de 2 362 de lei. Din pacate, Romania se numara printre tarile europene cu salariile minime nete cele mai mici in 2019, depasind, la acest capitol, doar Bulgaria si Letonia.