Schimbari importante in educatie ii vizeaza pe elevii din anii terminali. Ministerul Educatiei a elaborat doua proiecte de lege pentru modificarea examenului de Bacalaureat si a Evaluarii Nationale. Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a prezentat la inceputul acestei saptamani cele mai importante schimbari care vor avea loc.
Ministrul Educatiei a lansat in dezbatere publica o serie de proiecte de legi in domeniul educatiei. Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar si Proiectul Legii Invatamantului Superior au fost asumate oficial de ministrul Ligia Deca, prin publicare. Aceasta a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat ca proiectele de legi vor sta in dezbatere publica vreme de 10 zile, timp in care vor putea fi trimise propuneri de modificari.
Una dintre schimbari vizeaza admiterea la liceu. Elevii care sunt acum in clasa a IV-a vor fi prima generatie care va sustine, pe langa Evaluarea Nationala, si un examen de admitere la liceu. Modificarea va fi pusa in practica, asadar, peste 4 ani, in cazul in care legea va fi adoptata. In liceele in care concurenta este mare ar putea fi organizat examen de admitere pentru candidati.
Unitatile de invatamant care decid sa organizeze admitere suplimentara vor putea ocupa in acest fel maximum 60% dintre locuri. Restul de 40% ar urma sa fie ocupate prin repartizare computerizata. Concursul de admitere ar putea sa cuprinda una sau doua probe, iar liceele care opteaza pentru astfel de admitere trebuie sa anunte acest lucru cu un an inainte.
„Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri ramanand in repartizare computerizata. Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerinte educationale speciale sau elevii de etnie roma.
Subiectele sunt standardizate, unice, elaborate de Centrul National pentru Curriculum si Evaluare, in conformitate cu programele la nivel gimnazial si, evident, cu un grad de dificultate adecvat competitiei, adica mai degraba pentru selectie decat pentru forma de examen sumativa pe care o are Evaluarea Nationala in acest moment”, a explicat ministrul Educatiei, in cadrul conferintei de presa.
In ceea ce priveste examenul de Bacalaureat, acesta ar urma sa se plieze pe fiecare profil in parte. Astfel, liceele tehnologice ar putea avea propriul examen de BAC. De asemenea, vor fi introduse doua probe de competente lingvistice, scopul fiind acela de a-i pregati pe absolventii de liceu pentru angajare.
„Vom avea Bac-ul tehnologic pe care liceele tehnologice il propun si il asteapta de multa vreme. Ramanem cu doua probe de competente lingvistice: Limba straina 1, Limba straina 2, tocmai pentru a creste potentialul de angajare si adecvarea absolventilor pentru societatea viitorului. Sigur, cele doua probe la nivelul de competenta diferita in functie de cata limba straina s-a studiat in parcursul de liceu sau de gimnaziu”, a mai explicat ministrul.
FOTO: Freepik