Structura anului scolar 2023-2024 a fost aprobata pe data de 14 februarie, in forma in care fusese lansata in dezbatere publica. Anul scolar urmator vine cu o premiera care nu va fi pe placul elevilor: vacanta de Paste a disparut din structura anului scolar. Elevii romani au avut in anii trecuti cel putin o saptamana de vacanta cu ocazia acestei sarbatori, lucru care in 2024 nu se va mai intampla.
Calendarul anului scolar a fost pus in dezbatere publica in data de 27 ianuarie, dupa care a fost votat in data de 14 februarie. In acest interval, sindicatele si organizatiile de parinti au cerut sa fie reintrodusa vacanta de Paste, care lipsea din planificarea initiala. Guvernantii nu au tinut cont de solicitarea de a reintroduce vacanta de Paste, asa ca structura anului scolar 2023-2024 a fost aprobata fara aceasta vacanta.
Decizia i-a revoltat atat pe elevi, cat si pe parinti, insa ministrul Educatiei, Ligia Deca, vine cu explicatii privind motivul pentru care elevii nu mai au vacanta de Paste anul viitor. In primul rand, spune ea, Pastele Catolic si cel Ortodox au o distanta mare intre ele, iar vacanta de primavara a elevilor este pusa intre cele doua sarbatori. Apoi, in aceasta vacanta se organizeaza olimpiadele nationale si, nu in ultimul rand, trebuia pastrat un echilibru intre saptamanile de studiu si cele de vacanta, a precizat Ligia Deca.
Anul scolar 2023-2024 va fi organizat tot sub forma a 5 module de invatare, delimitate de vacante, la fel ca anul in curs. Vacanta de primavara este programata in perioada 13-21 aprilie 2024, in timp ce Pastele Ortodox pica pe data de 5 mai.
„Noi am avut in dezbatere publica structura anului scolar. In contextul Comisiei pentru dialog social, am cerut parerea elevilor, parintilor, sindicatelor. Nu am avut in sedinta argumentata nevoia mutarii acestei vacante de primavara dintre module inspre vacanta de Paste.
Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a pastra acea saptamana asa cum am propus-o initial este nevoia de spatiu in timpul vacantei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor scolare. Acesta au fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care aceasta vacanta se afla intre cele doua sarbatori pascale, pe langa egalitatea de tratament intre confesiuni, este si echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic.
Este normal ca modulele sa nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numarului de saptamani. De aceea, am ramas pe aceasta varianta”, a declarat ministrul Educatiei, Ligia Deca.
Cate zile libere vor avea elevii de Paste in 2024
Chiar daca nu mai au vacanta de o saptamana, asa cum erau obisnuiti, elevii romani ar putea avea parte de o mini-vacanta cu ocazia Pastelui, anul viitor. Ziua de 1 mai este libera legal. La fel sunt si Vinerea Mare (3 mai) si luni, a doua zi de Paste (6 mai). Daca autoritatile decid sa faca punte si sa declare si ziua de 2 mai libera pentru elevi, acestia vor avea liber de miercuri, 1 mai, pana luni, 6 mai inclusiv.
Ziua de 2 mai pica joia si sunt mari sanse sa fie declarata zi libera, care se va recupera ulterior. La fel s-a intamplat anul acesta cu ziua de 23 ianuarie si cea de 2 mai, care au fost declarate zile libere ce vor fi recuperate, pentru a se face punte intre weekend si sarbatorile legale (24 ianuarie, respectiv 1 mai).