In traditiile romanesti, mos Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, pazeste soarele, care incearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada a diavolului, stapaneste apele, fiind patron al corabierilor pe care ii scapa de la inec, apara soldatii in razboi, motiv pentru care acestia il invoca in timpul luptelor, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se marite.
Si nuiaua face parte din traditia de Sfantul Nicolae si se spune ca este folosita pentru cei neascultatori. De aceea, in ghete poate aparea nuielusa, in loc de cadou.
De unde vine nuiaua lui Mos Nicolae
La sinodul de la Niceea, din anul 325, a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Potrivit Traditiei, atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, Nicolae i-a dat ereticului o palma. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in ziua de 5 decembrie, celor neascultatori sa li se dea un bat in semn de avertisment.
Tot traditia lui mos Nicolae spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Craciun, inseamna ca sfantul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.Sfantul ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica din Bari, in sudul Italiei.