Descoperire importanta facuta de doua eleve. Ce au aflat despre o teorema veche de 2.000 de ani

/ / Modificat: 2024-10-31
Descoperire importanta facuta de doua eleve. Ce au aflat despre o teorema veche de 2.000 de ani

In 2022, doua eleve din Louisiana, Ne'Kiya Jackson si Calcea Johnson, au reusit sa capteze atentia lumii matematice cu o descoperire remarcabila. In urma unei intrebari bonus intr-un concurs de matematica din liceu, cele doua au propus o demonstratie noua a teoremei lui Pitagora, una dintre cele mai vechi si celebre teoreme din lume, formulata cu mai bine de 2.000 de ani in urma.

Descoperire importanta in lumea matematicii

Acesta a fost doar primul pas dintr-o serie de realizari de succes pentru elevele care, incurajate de un voluntar al scolii St. Mary’s Academy din New Orleans, si-au prezentat descoperirile in martie 2023, in cadrul conferintei Southeastern Sectional a American Mathematical Society, desfasurata in Atlanta.

Prezentarea lor a fost atat de impresionanta incat a atras atentia mediatica la nivel national, obtinand inclusiv o aparitie in emisiunea ”60 Minutes”. In plus, pentru realizarile lor, cele doua tinere au primit cheile orasului New Orleans si au fost felicitate chiar si de Michelle Obama.

La scurt timp dupa conferinta, Johnson si Jackson, care sunt in prezent studente, au trecut la urmatorul nivel: au redactat o lucrare academica detaliata, care include atat demonstratia initiala, cat si alte noua metode de demonstrare a teoremei lui Pitagora. Lucrarea lor a fost publicata recent in prestigioasa revista ”American Mathematical Monthly”, marcand o realizare deosebita pentru ele.

Teorema lui Pitagora, una dintre cele mai vechi

Formulata acum mai bine de 2.000 de ani, teorema lui Pitagora este cunoscuta ca una dintre teoriile fundamentale din matematica si geometrie. Desi originea exacta a acesteia nu este pe deplin cunoscuta, se crede ca Pitagora sau discipolii sai au descoperit celebra relatie matematica ce poarta astazi numele marelui filosof si matematician grec.

Teorema este bine cunoscuta pentru faptul ca permite calcularea lungimii unei laturi a unui triunghi dreptunghic, daca sunt cunoscute lungimile celorlalte doua laturi. Pe masura ce timpul a trecut, matematicieni din diverse epoci au demonstrat teorema folosind diferite metode, inclusiv algebra si geometria.

Cu toate acestea, metoda propusa de Jackson si Johnson se remarca prin utilizarea trigonometriei, un domeniu dedicat studiului triunghiurilor. Trigonometria este construita tocmai pe baza teoremei lui Pitagora, astfel incat demonstratia celor doua eleve a fost considerata un act de ”rationament circular” imposibil de realizat de multi matematicieni. Cu toate acestea, abordarea lor demonstreaza ca teorema poate fi validata prin trigonometrie fara a se baza pe ea, ceea ce reprezinta un pas inainte fascinant in intelegerea sa.

Lucrarea celor doua eleve propune cinci metode distincte de a demonstra teorema lui Pitagora prin trigonometrie, dezvaluind in total 10 demonstratii, dintre care doar una fusese deja prezentata in cadrul conferintei din 2023. Tom Murdoch, profesor la Universitatea Bristol din Marea Britanie, a descris studiul ca fiind o realizare ”impresionanta”, subliniind dificultatea de a evita rationamentul circular in astfel de demonstratii.

”Este remarcabil faptul ca au reusit sa gaseasca un rationament matematic care sa nu presupuna deja ca teorema lui Pitagora este adevarata”, a adaugat acesta.

FOTO: Freepik

Taguri Elevi Descoperire

Articole recomandate

Citeste si despre