Incepand cu anul scolar 2024-2025, directorii institutiilor de invatamant pot fi demişi la cererea „motivata” a primarilor, care vor evalua anual respectarea contractului si a planului de management administrativ-financiar.
Conform unei noi reglementari din Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, decizia finala va fi luata de inspectoratele scolare judetene (ISJ) sau de inspectoratul scolar al municipiului Bucuresti (ISMB).
Printre noile prevederi se numara si faptul ca un director poate fi demis „pentru incalcarea intentionata a obligatiilor stipulate in contractul de management”, urmand procedura de cercetare disciplinara prevazuta de Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
Iata cum se poate realiza demiterea unui director de scoala incepand cu anul scolar 2024-2025:
Directorul unei unitati de invatamant de stat, numit prin concurs national, poate fi eliberat din functie:
a) la propunerea motivata a inspectorului scolar general, cu avizul consiliului de administratie al ISJ/ISMB;
b) la solicitarea a 2/3 dintre membrii consiliului de administratie al unitatii, insotita de un raport de evaluare realizat de o comisie din cadrul ISJ/ISMB, decizia finala revenind consiliului de administratie al inspectoratului;
c) la propunerea consiliului profesoral, cu votul secret a 2/3 dintre membri, fiind necesara realizarea unui audit de catre ISJ/ISMB. Rezultatele auditului vor fi analizate in consiliul de administratie al ISJ/ISMB, iar in functie de concluziile acestuia, inspectorul scolar general va emite decizia de eliberare din functie;
d) in cazul incalcarii cu vinovatie a obligatiilor stabilite prin contractul de management, respectand procedura de cercetare disciplinara;
e) de catre consiliul de administratie al ISJ/ISMB, la propunerea motivata a autoritatii publice locale care evalueaza anual respectarea contractului si a planului de management administrativ-financiar; decizia finala revine ISJ/ISMB.
Conform articolului 106 din Codul Administrativ (OUG 57/2019), autoritatile administratiei publice din localitati sunt consiliile locale, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive.
Aceasta reglementare din ROFUIP 2024 implementeaza o dispozitie din Legea 198/2023, articolul 196, alineatul (7), care stipuleaza ca autoritatea publica locala va evalua anual respectarea planului de management administrativ-financiar si poate propune consiliului de administratie al DJIP/DMBIP eliberarea directorului unitatii de invatamant. Decizia finala va apartine DJIP/DMBIP.